Ráncfelvarrás a Tudásközpontban

A nemrég lezárult szakértői vizsgálat megállapítása szerint nem süllyed már a Tudásközpont, ugyanakkor a biztonságos működtetés követelményét szem előtt tartva az épületen néhány kisebb munkálatok elvégzésére sort kerítenek a közeljövőben.

hirdetés

Amint arról elsőként beszámoltunk, a nemrég befejeződött legutóbbi statikai állapotfelmérés szerint nem mozog és nem süllyed a Tudásközpont épülete, így további váratlan problémáktól nem kell tartani. Ugyanakkor szükség van olyan kisebb léptékű munkálatok elvégzésére, amelyek biztosítják a zavartalan működést.

– Az üzemeltető cég néhány hónapja egy nagyon részletes szakvéleményt rendelt meg. E szerint az ingatlan mozgása megállt, az új épületeknél szokásos kezdeti néhány évben jelentkező folyamatokon nem mutat túl. Éppen ezért a mostani munkálatok is csak a mindennapi üzemeltetés során jelentkező, az üzemeltető társaság által összegyűjtött kisebb jelentőségű és összegű hibajavítások lesznek. Ezek fedezete az időközben felszámolás alá került kivitelező által nyújtott bankgarancia sikeres lehívása, amely mintegy 123 millió forint összegű javítási tartalékösszeget jelent az önkormányzat számára.

Egyre több darabra hullanak szét...
Már nem kell tartani további repedésektől

Így hamarosan, a nyári leállás idején a födém átvezetésének tűzgátló lezárására, a férfi vizesblokkok épületgépészeti átalakítására, a levált, vagy mozgó hidegburkolati elemek helyreállítására, a mennyezeti hűtési-fűtési rendszer hibáinak, hiányosságainak orvoslására, valamint a tetőterasz burkolati cseréjére kerül sor.

Az önkormányzat emellett azt is tervezi, hogy átvenné a magyar államnak a könyvtárat működtető Pécsi Tudásközpont Kft.-ben meglévő 51 százalékos tulajdoni hányadát. Ezért a csütörtöki közgyűlésen kezdeményezik, hogy a város folytasson tárgyalásokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel tulajdonrészének átadásáról.

– Egy korábbi törvényi módosítás átadta az ingatlant, de nem szólt az üzemeltető cégről, annak üzletrészéről. Így történt, hogy annak jelenleg is a PTE a Magyar Állam a két tulajdonosa. Miután azonban a Magyar Állam kilépett a megyei könyvtár fenntartásból (ingatlan, személyzet, könyvállomány is az önkormányzat vagyonába került), így az üzemeltető cég tulajdonlásához fűződő érdeke is megszűnt. Logikus tehát, hogy kezdeményezi az önkormányzat az 51%-nyi üzletrész átvételét. Ezzel az épületnek és az üzemeltető szervezetnek is ugyanaz lenne a tulajdonosa. Nem kellene tehát számunkra idegen cégnek pénzeszközt átadni, hanem a saját társaságok tulajdonosai számára rendelkezésre álló eszközökkel, egyszerűbben és hatékonyabban megoldhatóak volnának ezen feladatok – fogalmazott a szakember.