A legkiválóbbak közé került a pécsi állatkert!

A látogatók egybehangzó pozitív visszajelzései után a szakma is elismerte a tavaly újranyílt, teljeskörűen felújított pécsi állatkertet. Az egyedülálló programoknak, modern fejlesztéseknek köszönhetően az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége két éves ideiglenes tagsággal díjazta a mecseki zoo-t. A tagság számos előnnyel jár: a nemzetközi képviseleten túl például sokkal egyszerűbb lesz az állatok beszerzése is.

hirdetés

Illusztris társaságba került a pécsi állatkert: a nemzetközi szövetség a legkiválóbb intézményeket gyűjti egybe szerte a kontinensen. A szövetség delegációja alkalmasnak találta a tavaly átadott állatkertet arra, hogy két éves ideiglenes tagsággal tovább ösztönözzék a folyamatosan zajló fejlesztéseket, és a jövőben a teljes körű tagság is megvalósulhasson.

A szövetség a tagok számára olyan szolgáltatásokat nyújt, amelyek nagyban hozzájárulnak a további fejlesztésekhez: a nemzetközi tanfolyamokon és konferenciákon való részvételi lehetőség, tapasztalatcsere mind financiális, mind szakmai téren.

Az ezzel kapcsolatos keddi sajtótájékoztatóan Őri László, Pécs alpolgármestere elmondta, minden intézménynél – különösen igaz ez az állatkertre –, fontosak a visszajelzések, melyek jelen esetben kétfelől is érkeznek: a látogatóktól és a szakma irányából. A tavalyi közel 180 ezer, és az idei eddigi harminckétezer látogató jól példázza, a pécsiek mennyire várták, értékelik, díjazzák az állatkertet, annak újabb és újabb programjait, szolgáltatásait.

Ám fontos, hogy a szakma is elismerje a pécsi állatkertet. Ennek nincs is jobb bizonyítéka, mint az, hogy a mecseki zoo-nak az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) két éves ideiglenes tagságot nyújtott.

Az alpolgármester köszönetet mondott az intézmény igazgatójának és minden munkatársának azért, hogy a pécsi állatkert ezt a megtisztelő címet kiérdemelhette.

A szakma elismerése is ugyanolyan fontos, mint a látogatóké – mondta Siptár Dávid

Siptár Dávid, az intézmény igazgatója beszámolt a folyamatról, ami ehhez a kitüntető címhez vezetett.

– Mikor tavaly májusban megnyílott az állatkert, még rengeteg területen zajlottak a fejlesztések, de mára sikerült élettel megtölteni, különböző szolgáltatásokat szervezni, újjáépíteni a partnerkapcsolatokat pécsi és Pécs környéki szervezetekkel, cégekkel, alapítványokkal, hogy a szolgáltatások minél szélesebb körben ismertek és elérhetőek legyenek. A szakmai munka szintén hozzátartozik az állatkert fejlesztéséhez, egy jó csapat nélkül nincs haladás.

Siptár Dávid elmondta, tavaly októberben három napot vendégeskedtek itt az EAZA képviselői. Tanulmányozták az intézmény működési struktúráját, a környezetet, megvizsgálták, hogyan folyik az állatok ellátása, milyen szolgáltatásokat nyújtanak. Tapasztalataikból készítettek egy rendkívül hasznos jegyzőkönyvet, ami rávilágított a még fennálló hiányosságokra. Ezt követően egy kis munkacsoport szüntelenül azon dolgozott, hogy ezeket a hiányosságokat pótolja. Sikeres munkát végeztek, hiszen idén tavasszal a szövetségnek megküldött szöveges és képi dokumentációval frissítették az őszi jegyzőkönyvet, és két éves ideiglenes tagságot ítéltek meg a pécsi állatkertnek.

– Természetesen a két év alatt is szüntelenül fognak zajlani a fejlesztések, hogy aztán elnyerhessük a teljes körű tagságot – tette hozzá az igazgató.