Rászoruló gyerekek is táborozhattak

Egyedülálló táborban sportolhattak gyerekek Orfűn a minap. A sporttábor különlegessége, hogy ép és fogyatékos gyerekek egyaránt átélhették egy gyermektábor nyújtotta élményeit, valamint célzott sportversenyeken több sportágban mérhetiték össze erejüket és tudásukat.

hirdetés

Az Integrált Sporttábor a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetségének (FODISZ) Baranya megyei tagszervezete segítségével valósult meg augusztus 6-9. között az Orfűi Ifjúsági Tábor területén.

A rendezvényen közel hetven gyerek vett részt, akik között állami gondozásban lévők, tanulásban akadályozottak, speciális nevelési igényű gyerekek egyaránt megtalálhatóak voltak.

– Szerte Baranyából érkeztek hozzánk gyerekek. Bár az anyagi oldal előteremtése nem volt egyszerű, a Pécsi Sport Nonprofit Zrt-től, a megyei önkormányzattól kaptunk rá támogatást. A gyerekeknek, szüleiknek, nevelőotthonaiknak így alig kellett egy kevés pénzt hozzátenniük a táboroztatás költségeihez – mesélte lapunknak Bognár Miklós, a FODISZ megyei elnöke a tábor zárónapján, Orfűn.

A sporttábor különlegessége, hogy ép és fogyatékos gyerekek egyaránt átélhetik egy gyermektábor nyújtotta élményeket, valamint célzott sportversenyeken több sportágban mérhetik össze erejüket és tudásukat.

– A résztvevők többek között asztalitenisz, labdarúgás, bocsa, sárkányhajó, darts, atlétika sportágakban mérhették össze a tudásukat – meséli Bognár Miklós.

– A hét minden napjára jutott program: atlétika, úszás vízilabda, sárkányhajó, kajak-kenu. De túrázni is elvittük a srácokat, sőt még éjszakai erdőjárást is tartottunk – mondta az elnök, aki arról is beszámolt, a mostani táborban részt vevő hetven gyerek több mint a fele országos sportrendezvényeken is indulni fog.

Szabó László, az országos szervezet elnöke is eljött a zárónapra, hiszen a fiatalok érmekkel is gazdagodtak. Neki jutott a megtiszteltetés, hogy átadhatta a medáliákat, emléklapokat.

– Ezeknek a gyerekeknek máskülönben nem lenne lehetőségük a nyaralásra, ezért a szervezetünk megyei szinten és országos hatókörrel is rendez hasonlókat. Igyekszünk minél több forrást felkutatni, pályázunk, szponzorokat keresünk, s amennyire erőnkből telik, egyre több ilyen eseményt szeretnénk tető alá hozni – vázolta a jövőt a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetségének elnöke.