Régi adósságát törleszti Pécs a keleti városrészben

Európai léptékkel mérve példaértékű az a városrehabilitációs programsorozat, melyet Pécs folytat a keleti városrészben. Mindez az egyik futó projekttel kapcsolatos megbeszélésen derült ki, melyen Őri László értékelte a munkacsoport teljesítményét. 

hirdetés

Pécs egy olyan példaértékű modellprogramot indított el a leszakadó városrészekben néhány évvel ezelőtt melynek célja, hogy egyrészt javítsák a lakhatási körülményeket, másrészt a városrészekben élő munkanélkülieket piacképes álláshoz, munkához, jövedelemhez juttassák, miközben közterületeket is felújítanak. Mindezt Őri László, Pécs alpolgármestere az egyik ilyen keleti városrészben zajló program, a ROMED/ROMACT munkacsoportjának legutóbbi ülésén mondta el.

– A program eddig sikerrel zajlott, s a jövőben is rendelkezésünkre állnak azok a pénzügyi és humán erőforrások, amelyekkel százak életét könnyíthetjük meg a városrészben. Sajnos az Európa Kulturális Fővárosa program idején elődeink nem fordítottak gondot Pécs leszakadó területeire, az utóbbi években elkezdte törleszteni régi adósságát Pécs – hangsúlyozta a városvezető.

Őri László ezután példaként felhozta: a Györgytelepen, István-aknán, a Hősök tere környékén olyan intézkedések zajlanak, amelyekkel a lakóterületeken nem a fizikai felszámolás a cél, hanem az emberi lakhatásra alkalmas életkörülmények biztosítása, valamint az alaptörvényben lefektetett emberi méltóság minden állampolgárt megillető feltételeinek megteremtése. Mindebben éppen úgy benne van az egészséges, ingergazdag környezet megteremtése, mint a kultúrához való hozzáférés vagy a munkához való jog.

Elmondta, hogy komoly cél a közbiztonság növelése is, ezért a keleti városrész több pontján térfigyelő kamerákat is felszerelnek. Az alpolgármester ezután kitért arra is, hogy a program európai léptékkel mérve is példaértékű, modellszerű; jó esély van arra, hogy a pécsi módszert számos más városban is alkalmazzák a jövőben a kontinensen.