Rehabilitációs központ épül Pécsen

Nagy erőkkel folyik az Árnyas utcában a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal projektje, amelynek során infrastrukturális beruházást hajtanak végre a megyei kormányhivatal rehabilitációs szakigazgatási szerveinek otthont adó épületek korszerűsítése és akadálymentesítése érdekében. Az egykori Honvéd kórház szomszédságában hamarosan befejeződő projekt mintegy 340 millió forintból valósul meg, s elkészülte után az érintettek könnyebben és gyorsabban juthatnak a számukra megfelelő egészségügyi szolgáltatásokhoz.

hirdetés

Egyre bővül az egészségügyi szolgáltatások köre Pécsen, miután hamarosan befejeződik az egykori Honvéd kórház melletti területen folyó beruházás. Európai uniós támogatás révén akadálymentesítik és korszerűsítik a megváltozott munkaképességgel és fogyatékkal élők ellátási ügyeit végző rehabilitációs szervek megyei központjait.

Az EU az országosan négymilliárd forintos finanszírozásából Pécsre mintegy 340 millió forint jut, ebből az Árnyas utcában alakítanak ki modern, minden igényt kielégítő intézményt az érintettek részére.

dr.Princz János háziorvos,  recept

Reiner Attila, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal kommunikációs referense elmondta, hogy a pécsi beruházás kivitelezési munkálatai márciusban kezdődtek, azok az ütemterv szerint haladnak, a befejezés határideje szeptember 19., a kivitelezési költség mintegy bruttó 340 millió forint.

A munkálatok során klimatizálják és akadálymentesítik az épületeket, amelyek így mind a látás- és hallássérültek, mind a fogyatékkal élők, valamint a mozgásukban korlátozottak számára elérhetők lesznek; emellett informatikai fejlesztéseket hajtanak végre, új vizsgáló eszközöket és bútorzatot állítanak szolgálatba.

– Az új építésű, modern, 10 vizsgáló helyiséggel rendelkező, 2 szintes épületben a megváltozott munkaképességű személyek vizsgálatát, illetve a rehabilitációs hatóság hatáskörébe tartozó egyéb vizsgálatokat fognak végezni. Az ingatlanfejlesztés mellett a képességvizsgáló eszközök beszerzésére is sor került. A munkaképességet mérő munka szimulátor segítségével objektíven felmérhető a vizsgált személy megmaradt, a munkavégzés szempontjából hasznos képessége.

A korszerűsített, modern infrastruktúrával ellátott épület a megváltozott munkaképességű és fogyatékos személyek társadalmi reintegrációját, foglalkoztatását és esélyegyenlőségét segíti elő.