Rejtélyes cégé lett a Hotel Pátria

A Pátria már alig él

Egy rejtélyes hátterű cég vehette meg az évek óta üresen álló Pátria Hotelt. A Global Faktoring Kft. tulajdonjogát január közepén jegyezték be az ingatlan papírjain. Nagy kérdés, hogy mi van a biznisz háttérében. 

hirdetés

A földhivatali nyilvántartás szerint az új tulajdonos a Global Faktoring Kft. széljegyzetként szerepel a Pátria Hotel papírjain, vagyis a tranzakció még nem fejeződött be.

hotel, Patria2
Csak tippelni lehet, mennyibe került az ingatlan

A cég tulajdonosa a szintén Csomádon bejegyzett Global Service Management Kft. Az új tulajdonosról csak a cégbírósági adatok adnak némi információt. Egyelőre annyit tudni, hogy számos székesfehérvári céghez van kötődése. A cég a közelmúltban helyezte át székhelyét a fővárosból a Székesfehérvár melletti kis faluba, Csomádra.

Ezeken kívül a cégről, tevékenységéről és a vezető tisztségviselőkről sem lehet semmilyen információt felellni, mindössze annyit, hogy hobbijuk a vitorlázás és elindultak a Kék Szalag és egy adriai vitorlásversenyen.

A hotelt korábban 1,5 milliárd forintért kezdték árulni, majd az árat 850 millió forintra csökkentették. Egy pécsi magánszemély be is jelentkezett az ingatlanért, aki 500 milliót adott volna érte, de nem adták el neki a szállodát. Így a vételárat vélhetően valahol a két összeg között kell keresni. Az új tulajdonos cég 2012-ben alakult, pénzügyi adatai magukért beszélnek.

2014-ben 20 millió forint volt az értékesítés nettó árbevétele, az éves nyeresége 393 ezer forint volt, amely mellett 97 millió forint hiteltartozása volt.

Érdekesség, hogy a hotel korábbi tulajdonosa, a Danubius Hotels Zrt.-vel szemben még decemberben indított peres eljárást a Fővárosi Törvényszéken egy cég, így lehet, hogy ennek is köze van egy hónappal későbbi tulajdonosváltáshoz.

Kerestük a Danubius Hotels Zrt.-t is, ám Fodor-Kassai Mónika pr-igazgató azt közölte, nem kívánnak megszólalni az ügyben. A Global Faktoring Kft-nek pedig nincs nyilvánosan elérhető telefonszáma. Az, hogy mi lesz az épület sorsa, nem tudni. Pécsen ugyanakkor többen is tudni vélik, hogy a külföldi diákoknak számára alakítanak ki kollégiumot.

Legutóbb ilyen nagy volumenű ingatlanértékesítés a belvárosban a 2008-ban volt, amikor a spanyol-magyar Grupo Milton megvásárolta a Munkácsy Mihály utcai volt rendelőt is magában foglaló pécsi ingatlancsomagot.