Rejtélyes cipők jelentek meg Pécsen

Ha nem is minden utcában látni ilyet, de sokaknak szemet szúrhattak a villanydrótokra vagy fák ágaira feldobált cipők. Pécsen is több helyen látni fára, oszlopra, vezetékre hajigált lábbeliket. Mit keresnek ott?

hirdetés
Uránia Mozi

A fákra, vezetékekre dobált cipőket világszerte találunk, de Amerikában más jelentést tulajdonítanak neki, mint Spanyolországban, Kanadában, Mexikóban, Irakban vagy még több tucat helyen. A tengerentúlon a legnépszerűbb – az ott élők azonban Skóciából eredeztetik.

cipők1
Rejtélyes cipők a Király utca és a Felsőmalom utca kereszteződésénél

Bár konkrét meghatározása nincs a dolognak, de az elméleteket figyelembe véve három fő irányvonalat lehet megrajzolni. Az ember ősi vágya, hogy nyomot hagyjon maga vagy valamilyen nagy esemény után, így a graffitihez hasonlóan a cipődobálás is ezt a célt szolgálja. Az ausztráloknál és a skótoknál a szüzesség elvesztését jelzik így a fiúk, mások a munkahelyükön töltött utolsó nap végeztével, vagy a tanévet, vizsgákat követően hajítják fel cipőjüket egy közeli fára, drótra, oszlopra. Magyarországon az iskolai ballagás után, vagy évzáró idején dobálják tele cipővel a közeli drótokat, fákat – persze amerikai mintára.

A második elmélet a bandákkal, a helyi maffiával kapcsolatos. Ezek az alvilági csoportok így üzennek egymásnak vagy a hatóságoknak, így jelölik meg „területüket”. Példa erre Spanyolország vagy New York egyes negyedei.

shoetossing
Szerte a világon az egyik legrejtélyesebb városi jelenség

A harmadik verzió szerint a felakasztott cipő közelében nem kell messze menni ahhoz, hogy különféle drogokhoz lehessen jutni, azaz valamelyik közeli épületben zajlik az illegális terjesztés.

De vannak, akik szerint csak egyszerű iskolai megszégyenítésről van szó – a nagyobbak elveszik az áldozat cipőjét, feldobják a magasba, így annak mezítláb kell hazamennie.

Pécs esetében remélhetőleg a maffia és a bűnszövetkezetek üzengetését kizárhatjuk, de a többi felhelyezett cipő mondanivalójára lehet tippelni.

cipők új
Egy pár cipő díszíti a Tímár utca Kossuth tér felé eső végét – a képet Juhász Péter Nikopol küldte

A pécsi villamosvezetékre feldobott cipők kapcsán megkérdeztük az E.ON-t is. Egyházi Nikoletta, cég szóvivője szerint ez a visszatérő jelenség leginkább az egyetemisták által lakott területekhez köthető.

A szigetelt szabadvezetékeknél ugyan nem okoz különösebb problémát, üzemzavart egy pár feldobott cipő, de a szabadvezetékeknél esős, párás időben már nagyobb a kockázat, egy esetleges zárlat esetén meg is gyulladhat a feldobott cipő, elszakadhat a vezeték – ez pedig már életveszélyes.

A fennakadt cipőket a vezetékekről a hálózat üzemeltetőjének, a lámpatestekről pedig a Biokom NKft. munkatársaival egyeztetve kell eltávolítani – tette hozzá.

1 hozzászólás

  1. A bandáknál a villanydrótokról lógó cipők azt jelentik, hogy a tulajdonosuk elhunyt (nagy valószínűséggel lelőtték), így tudatják ezt a környékkel.

Comments are closed.