Rejtélyes rovarcsípések Pécsen: ismeretlen bogár a tettes

Csípése fel sem tűnik, s a lapunkat megkereső olvasók nem is látták a pár óra alatt komoly, napokig tartó kellemetlenséget okozó rejtélyes apró rovart, amely újabban a pécsieket csipkedi. A bőrgyógyász és az ízeltlábúak szakértője sem tudja, pontosan milyen állat okozza a tenyérnyi kemény és égő duzzanattal, zsibbadással járó tüneteket.

hirdetés

Rovarcsípés11

Az utóbbi napokban több olvasónk is arról számolt be lapunknak, hogy egy eddig nem tapasztalt heves reakciót váltott ki náluk valamilyen rovar csípése.

A beszámolók szerint a vádlin, karon, combon kialakuló heg körül akár tíz centis átmérőjű duzzanat jelenik meg. A tapintásra kemény és forró, élénk piros gyulladási területet irritálja a ruha, érintésre nagyon viszket. Ha valakit egymástól nem messze a térdhajlat közelében ér csípés, lábra állni sem tud egy-két napig a húzódás miatt – mondta lapunknak az egyik szerencsétlenül járt fiatal hölgy.

Egyik olvasónkkal, aki fotót is küldött lapunknak, korábban is előfordult már ilyen, de az állatot egyszer sem tudta befogni. Évről évre megcsípi ugyanakkor a bajkeverő, s legalább négy napig marad zsibbadt, érzéketlen a megcsípett terület.

Dr. Várszegi Dalma pécsi tapasztalt bőrgyógyász számára nem új a jelenség.

– Egy fekete, nagyon pici rovar szokott okozni ilyen csípéseket általában tavasz végén és nyáron. Nem tudjuk pontosan, milyen fajhoz tartozik. A hagyományos házipatika mit sem ér, így a jól ismert Fenistil gél és a Calcimusc is hatástalan a tünetek ellen – közölte lapunkkal a szakember. A doktornő azt ajánlja, vagy írassunk fel az orvossal – így olcsóbb – vagy vény nélkül vásároljunk antihisztamin tartalmú gyógyszert. A tüneteket enyhítheti még, ha fagyott jégakkut vagy bezacskózott zöldséget kötünk a területre.

Rovarcsípés32

Várszegi Dalma hozzátette: a heves reakciót a legtöbb esetben nem allergia, hanem a csípést okozó rovarra való általános érzékenység válthatja ki. Az sem kizárt szerinte, hogy az állat a csípés során korábban felvett toxikus vegyszert juttat a bőr alá, ami mérgezést okoz az adott területen.

Sár József rovarszakértő az állatot ábrázoló fotó híján azt mondta: minden bizonnyal valamilyen vérszívó állhat a történések hátterében. Lehet földibolha, poloska vagy szúnyogfaj is az okozó.

Aki tart csípéstől, annak mindenesetre érdemes szúnyog- és kullancsriasztót magára kennie, mielőtt túrázni megy, kertészkedik vagy egyszerűen csak kifekszik napozni a fűre.

Akit már megcsípett, azt figyelje, hogy 3-4 nap alatt elmúlik-e duzzanat, illetve, hogy nincs-e láza. Ha nem szűnnek a tünetek, ráadásul hőemelkedés, láz is kíséri a dolgot, orvoshoz kell fordulni.

Olvasónk fotói