Rekord: postán is küldik a búzát

Pécsen is, Pesten is megszegik...

A tavalyi mennyiség több mint kétszerese, mintegy ötven tonna búza érkezhet Baranyába a magyarok kenyere jótékonysági akció keretében – jelentette be a kezdeményezés ötletgazdája egy pécsi sajtótájékoztatón csütörtökön.

Korinek László, a magyarok kenyere akciót két évvel ezelőtt elindító jogászprofesszor azt mondta: minden bizonnyal túlszárnyalják az előzetes elképzeléseket is, így idén a tavalyihoz képest kétszer annyi búza érkezhet a mohácsi Szent Miklós Vízimalomhoz az augusztus 17-én tartandó összeöntés ünnepére.

hirdetés

Kitért rá: hazánk összes megyéjéből, s a Kárpát-medence mindegyik országából, de Európa távolabbi, magyarok által lakott helyeiről, s hazai települések testvértelepüléseiről is érkezett búza az akció keretében. Hozzátette: a gabona összegyűjtése jelenleg is zajlik, hiszen több helyről postán juttatják el a felajánlásokat.

Idén is kaphatunk a kis cipókból, az adomány szegény gyerekeknek megy!

A jogászprofesszor azt mondta, a tervek szerint a fővárosi állami ünnepre szánt kenyeret, amelyet a Szent Jobb-körmeneten Erdő Péter bíboros áld meg augusztus 20-án, idén is a Baranyában összegyűjtött lisztből sütik meg. Idei újdonság, hogy a magyarok kenyere akció keretében ezentúl minden évben a Kárpát-medence más-más tájairól hozzák a kovászt, így idén a székelyföldi Oroszhegyről érkezik az előtészta.

A sajtótájékoztatón Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere emlékeztetett rá: az idén már harmadik alkalommal zajló akció nem jöhetne létre, ha a szállítást, a lisztből készülő, jótékony célokat szolgáló cipók kisütését, a begyűjtést, az őrlést, a tárolást nem vállalnák ellenszolgáltatás nélkül a helyi cégek. De – mondta – ezen túlmenően is egy olyan program indult el pár évvel ezelőtt, amelyre az egész Kárpát-medence megmozdult, egy olyan kezdeményezésből lett hagyomány, amely a nemzeti összetartozás érzését kiválóan képes erősíteni.

Idén egyébként a tervezett 50 tonna búza felét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ajánlotta föl. A szervezet az alapanyagot a területi igazgatóságok közreműködésével gyűjtötte össze az ország 19 megyéjéből.

A megőrölt liszt legnagyobb részét idén is a Böjte Csaba vezette, 2300 árva gyermeket gondozó Dévai Szent Ferenc Alapítványnak juttatják el, hogy az a szervezet gyermekotthonaiban alapanyagként hasznosuljon. A maradék lisztből ötezer kis cipót sütnek Pécsváradon, amelyeket jótékony céllal osztanak szét Pécsett, augusztus 20-án a Pécsi Jótékony Nőegylet tagjai. A szervezet a cipókért cserébe tetszőleges nagyságú pénzadományt vár, hogy a befolyt összegből a rászoruló gyermekek étkezését segítő Nekem nincs ebédem programot támogathassák.

A teljes akciót összefogó és az augusztus 20-i rendezvényt szervező Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője, Márta István elmondta: az állami ünnepen Pécsett kulturális programokkal, koncertekkel, folklórrendezvényekkel színesítik a magyarok kenyere akciót. A kenyeret Udvardy György pécsi megyés püspök áldja meg, Páva Zsolt polgármester szegi meg, majd Böjte Csaba tart szentmisét a pécsi székesegyházban.

hirdetés
Hirdetés

6 HOZZÁSZÓLÁS

 1. vagyok, hogy miért nem viszik Erdélybe az összeset. Itthon van elég mindenkinek, senki sem szorul rá könyöradományra!!!!

 2. vagyok, hogy miért kell “etetni” a népet? Én ugyan egy szemet sem adnék,ennek a szégyentelen …. hagyjuk.

 3. Nagymaminak:
  “Nem is értem miért is kéne ingyen osztogatni?????????????????”

  Ó, csak arra gondoltam, ha már a tervezett 50 tonna búza felét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ajánlotta föl, és “a megőrölt liszt legnagyobb részét idén is a Böjte Csaba vezette, 2300 árva gyermeket gondozó Dévai Szent Ferenc Alapítványnak juttatják el”, akkor esetleg pár cipó az itthoniaknak is juthatna ingyen.
  De ha nem, hát nem, meglepve sem vagyok.

 4. Zseton: Tavaly is mindenki önként határozta el mennyit ad egy kis cipócskáért és a bevétel került az alapítvány javára!!!!! Nem is értem miért is kéne ingyen osztogatni?????????????????
  Az éhes gyerekeké lesz!!!!!!!!!! a bevétel!!!!!!

 5. A kis cipókat “szétosztják”, ahogy tavaly. Akkor sem kapott senki éhes ingyen belőlük.

Comments are closed.