Rekordmennyiségű búza gyűlt össze idén

Az idei évben ismét rekordot döntött a nemzeti összetartozást és a szolidaritást jelképező Magyarok Kenyere Ünnep, minden eddiginél több búzát adományoztak az országból és a határokon túli magyar területekről. A Magyarok Kenyere programban több mint 500 tonna búza gyűlt össze eddig, a liszt- és kenyéradomány mintegy 80 ezer nehézsorsú gyermekhez jut majd el. A rendezvény házigazdája Sebestyén Márta volt, az ünnep lelkiségét Böjte Csaba biztosította. 

hirdetés

A Magyarok Kenyere kezdeményezés 2011-ben indult Pécsről, és mára Kárpát-medence méretűvé nőtte ki magát. A nemzeti összefogással összegyűjtött búza évről évre egyre több rászoruló gyermek és felnőtt életét segíti, az összmagyar lisztből készült nagykenyeret és cipókat a pécsi közönség meg is kóstolhatta az augusztus 20-i ünnepen.

Vasárnap 11.00-kor, a Püspökségi Magtár Látogatóközpont konferenciatermében kezdődött a rendezvény, melynek házigazdája Sebestyén Márta népdalénekes volt. Nyitóbeszédében dr. Korinek László, a Magyarok Kenyere mozgalom elindítója kiemelte, hogy idén rekordszámú búza, összesen 87 tonna gyűlt össze.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere köszönetet mondott, amiért Pécs ennek az eseménynek is házigazdája lehet, ezzel öregbítve a város hírnevét. – A Magyarok Kenyere nem egy anonim adomány, tudjuk kihez kerül a magyar kenyér, és azt is tudjuk, hogy nagyon jó helyre kerül. Büszke vagyok arra, hogy el tudtunk jutni oda, hogy ebben az országban most már szinte alig van olyan éhes száj, mely nem kap magyar kenyeret, többek között ennek az ünnepnek a jóvoltából – mondta Páva Zsolt.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta, hogy idén négyszer annyi búza gyűlt össze, mint öt évvel ezelőtt, és bőven meghaladja a tavalyi mennyiséget is. Felhívta a figyelmet, hogy az ünnep alkalmával érdemes emlékeznünk arra, hogy nem árt néha távolabb nézni, és meglátni azt, hogy egy apró valami, mint egy búzaszem, mivé képes átalakulni.

Az árva gyermekeket gondozó Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója, Böjte Csaba ferences rendi szerzetes elmondta, hogy a világ viszontagságait látva olyan könnyen mondjuk ki, hogy nincs tovább, hogy a Jóisten elfordította az arcát.

– Igenis, a sorsot meg lehet fordítani, rajtunk múlik, hogy mit hoz a holnap. Először én is egy gyermeket fogadtam örökbe, huszonöt év alatt lettünk kétezer-ötszázan. Pont úgy, ahogy a sok apró búzaszem is kenyérré formálódik, évek alatt egyre több magyar kenyérré – mondta.

A műsorban fellépett a Misina néptáncegyüttes, valamint a Sárarany népzenekar is. Az eseményt Tolcsvay László zeneszerző, előadóművész zárta, az ünnepségre szerzett Kenyérdal című művével, végül Kajtár Edvárd, a pécsi székesegyház plébánosa áldotta meg az összmagyar lisztből sütött nagykenyeret. Az esemény végén pedig idén is meg lehetett kóstolni a jótékony céllal készített Magyarok Kenyere kiscipókat, amelyeket a Pécsi Jótékony Nőegylet kínált adomány fejében.