14 000 virággal pakolják tele Kertvárost

Nemsokára jön a Guinness-rekord kísérlet!

Kertváros és Pécs nagyon készül már a május 13-ai nagyszabású virágültetési Guinness-rekordkísérletre. Legalább 14 ezer palántát kell akkor majd elültetni 1 óra alatt, erre pedig pénteken rá is próbáltak, ugyanis a Fűszerünnep alkalmából kertvárosi ovisok ültettek fűszereket a Berek sétányon.

Nem csupán a Bor, Mámor, Pécs fesztivál vette kezdetét a hagyományos pécsi Fűszerünneppel, ugyanis Kertvárosban pénteken reggel óvodások is fűszereskertet varázsoltak a Berek-sétány egy szegletébe, ezzel elpróbálva a május 13-án megrendezendő virágültetési Guinness-rekord kísérletet.

Nemsokára jön a Guinness-rekord kísérlet!
Nemsokára jön a Guinness-rekord kísérlet!

Csizi Péter országgyűlési képviselő a pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a pécsi Fűszerünnep hagyománya szerint tavasszal Pécs több pontján – így Kertvárosban is – illatos fűszernövényeket ültetnek azért, hogy azok szó szerint megfűszerezzék a város levegőjét, ezáltal erősítve a város alapvető mediterrán hangulatát. Emellett – folytatta – a Fűszerünnep arra kívánja felhívni a pécsiek figyelmét, hogy nem kell több hektárnyi termőföld ahhoz, hogy az emberek kertészkedhessenek a városban, hiszen az Enyezd Utcai Óvoda kisgyerekei az eseményen épp azt mutatták be a környéken sétálóknak, hogy a panelek között is kinevelhető egy fűszerkert.

Folyamatosan zöldül Kertváros
Folyamatosan zöldül Kertváros

Az országgyűlési képviselő kiemelte, hogy az ültetés része a „Virágos Kertváros” programnak, melynek fő célja, hogy a legsűrűbben lakott városrészben minél több virágos terület legyen. Ennek köszönhetően tavaly meg is háromszorozódott az elhelyezett növények, cserjék száma.

Május 13-án azonban ennél is nagyszabásúbb virágosítás veszi kezdetét, hiszen mintegy 1500 négyzetméter borul akkor majd virágba Kertvárosban, a tervek szerint ráadásul 1 óra alatt. A 14 ezer palánta elültetését célul kitűző Guinness-rekord kísérletben körülbelül 1300 pécsi segítsége szükséges, iskolásoké, civileké egyaránt – mondta Csizi. A virágok a Berek-sétány, a Viktória utca, a Krisztina tér és a Maléter Pál út által közrefogott sétányra kerülnének ki

Fűszerektől illatozik Kertváros is
Fűszerektől illatozik Kertváros is

Csizi elmondta, hogy a kérelmet már benyújtották, a brit Guinness-bizottság azt jóvá is hagyta, a rekordkísérlet felügyelője pedig az eseményre Olaszországból fog érkezni.

Virágültetésben eddig egyébként a csúcstartó Budapest, nekik 1000 fővel 4 óra alatt 10 ezer palántát sikerült elültetniük.