Rekordszámú közmunkás dolgozik Pécsen

Egyetlen évben sem dolgozott még annyi közmunkás Pécsen, mint idén. Az esztendő során ezer embernek ad munkát az önkormányzat, s ezekben a napokban is több mint ötszázan dolgoznak Pécsért. A legtöbben a parkokat gondoznak, füvet nyírnak, árkokat pucolnak, de a Zsolnay-negyed kertészeti feladatait is így oldják meg a tavasz kezdete óta.

hirdetés

Már tavaly is több mint ötszáz embernek sikerült becsatlakoznia a közmunkarendszerbe Pécsett, de ez a szám 2013-ban a tavalyi több mint kétszerese is lehet. Már a tavasz első felében is több mint hatszáz ember állhatott munkába, számuk pedig a nyár közepére tovább emelkedett.

Moór Eszter, a népjóléti bizottság elnöke fogja össze a városi közmunkaprogramot a városháza részéről. Ő azt mondja, a tavalyi sikeren felbuzdulva kérvényezték, hogy több dolgozónak adhassanak feladatot, és így bért is.

– Remek tapasztalatokkal zártuk a tavalyi évet, így állami oldalról meghallgatásra talált a kérésünk, miszerint több közmunkás bérének finanszírozására lenne szükség. Akkor 225 álláshelyen több mint ötszáz embert tudtunk alkalmazni, idén viszont félezer státuszunk lett, azaz év végéig több mint ezer embernek is juthat munka.

Fesztiválok előtt és után is a közmunkások takarítanak

Igen sok és változatos munkát végeznek a közmunkások Pécsett. Ők (is) takarítják városszerte. Pécs több százezer négyzetméternyi zöldterületén ők is hetente nyírják a füvet, utakat, járdákat, vízelvezető árkokat tisztítanak, illegális hulladéklerakókat szüntetnek meg. Ráadásul ez csak néhány a számos feladat közül, amivel a közfoglalkoztatottak hozzájárulnak a város tisztaságához, rendezettségéhez – mondja Csizi Péter alpolgármester.

Moór Eszter tájékoztatása szerint idén már a Zsolnay Kulturális Negyed és Kodály Központ kültéri takarítási, karbantartási és parkgondozási feladatait is ellátták segítségükkel, nyugdíjasház falait is festették, vagy éppen önkormányzati bérlakások lakhatóvá tételében számítottak rájuk.

Összefirkált buszokon is kaptak feladatot

De megfordultak bölcsődékben, óvodákban, iskolákban, sőt még a városi adóirodánál is: előbbi helyeken a tavaszi-nyári hónapokban festettek, mázoltak, míg a hivatalnál adminisztrációs feladatokat láttak el.

Ők voltak azok is, akik a nagyobb városi rendezvények idején kezelésbe vették a köztereket, például a Sétatér Fesztiválon és a Déli Kapu Fesztivál előkészületeinél is.

Több pécsi parkot is a közfoglalkoztatottak segítségével tudott rendbe tenni a város, de gyakran ők sikálják le a buszokról a graffitiket is.

[frame]

Mennyi az annyi?

Moór Eszter szerint tisztességes bért kapnak a munkások. Egy szakképzett munkavezető 106.500, egy szakképzett dolgozó 96.500, egy szakképzetlen munkavezető 83.500, egy szakképzetlen dolgozó pedig 75.500 forintos bruttó keresettel számolhat. A nettó attól függ, van-e, s hány gyermeke az illetőnek, de a legalacsonyabb kereset is hatvanezer forint körül van – tette hozzá.

[/frame]

Csizi Péter alpolgármester azt mondta lapunknak, a közmunkások segítségével épül-szépül a város, ráadásul mindezzel pénzt is spórol Pécs. A vezetés célja éppen ezért az, hogy a jelenleginél még inkább kiaknázzák a közfoglalkoztatási program adta lehetőségeket.

Csizi Péter szerint jó üzenet, hogy a közmunkások ötöde a piacon is talál állást

Csizi Péter hangsúlyozta: a feladatok változatossága és a rendkívül hatékony munka bizonyítja a program sikerét, ami nemcsak számokban mérhető, hanem abban is, hogy a folyamatos hasznos tevékenység segít a program résztvevőinek, hogy visszataláljanak a munka világába, érezzék, hogy értékes munkát végeznek. Az alpolgármester elmondta: a közeljövőben a program részeként a közfoglalkoztatottak betonelem-gyártásban is részt vesznek.