Rendet akarnak Kertvárosban

Az elmúlt hetekben kezdték el toborozni az embereket egy most alakuló új pécsi polgárőr egyesületnél Kertvárosban. Pécs e részén eddig csak Rózsadombon volt ilyen szolgálat, a hatvanezres városrész legnagyobb területén az uránvárosi polgárőrök segítettek csak be mindeddig.

hirdetés

Azt szeretnék elérni, hogy nagyobb legyen a rend a panelek között és a régi Kertvárosban, ugyanis sok lakónak már az agyára mennek az éjjelente óbégató, italozó fiatalok és az egymást érő rongálások, a betörésekről nem is beszélve.

Mint azt Balog Tivadar, az új önkéntes csapat felállításában dolgozó polgárőr lapunknak elmondta, most azon vannak, hogy egy tartósan működni képes egyesület jöjjön létre, hiszen szerinte nem lehet mindent a rendőrökre hagyni.

– Aki a környéken lakik, pontosan tudja, miért van szükség komolyabb fellépésre. Sokan képtelenek közösségben gondolkodni, élni a városrészben. A játszótereket esténként tizenévesek és fiatal felnőttek veszik birtokba: alkoholizálnak, ordítoznak, dohányoznak, üvegszilánkokat, kiborított vagy éppen tönkretett szemeteskukákat hagynak maguk után – mesélte Balog Tivadar, aki szerint a lakók is egyetértenek szándékaikkal.

Polgárőrség1

A polgárőr szerint az időről időre előforduló közterületi rongálásoknak is gátat kell szabni, emellett a betöréseket, kocsifeltöréseket, tárolófosztogatásokat is könnyebb lenne megakadályozni, ha rendszeresen lennének járőrözések. Ők elsősorban a rendőrök munkáját segítenék, hívnák őket, ha baj van. Éppen ezért a tagok azt kérik, hogy aki érez magában némi elhivatottságot, szívesen segítene a városrész élhetőbbé tételében, jelentkezzen a baltiv@gmail.com e-mail címen Balog Tivadarnál, vagy a Nevelési Központ portáján mielőbb.

A jelentkezőktől mindössze azt várják el, hogy rendelkezzenek legalább 8 általánossal, s vállaljanak néhány órányi szolgálatot havonta. A feladat ellátása önkéntes, de például láthatósági mellényt, igazolványt, szolgálati ruhát és egyéb felszereléseket biztosít majd az egyesület. A középiskolások számára pedig jó hívószó lehet, hogy polgárőrökkel töltött idő beleszámít a közösségi szolgálatba. Kedvezmények járnak pedig azoknak, akik egy esztendeje már tevékenykednek, ők féláron utazhatnak a helyi buszokon, ugyanis polgárőr bérletet vásárolhatnak.