Mécses az ablakban: rendhagyó emlékezés Pécsett

1956. november 4-én vonultak be a szovjet csapatok az országba, s néhány nap után leverték a magyar forradalmat. A város most mindenkit közös emlékezésre hív, egy egyedülálló kezdeményezéssel.

Több mint fél évszázada Pécsett is tankok jelentek meg, a szovjet csapatok a városba is bevonultak. A teljes támadást november 4-én indították meg, ekkor jelentette be Kádár János az ungvári rádióban, hogy a Szovjetunió által is támogatott kormány veszi át az ország irányítását. A forradalmi kormány hiába kér segítséget a nyugati hatalmaktól, senki nem reagál a szovjet offenzívára. A szabadságharc néhány napon belül elbukik a hatalmas túlerővel szemben.

hirdetés

Október 23-a arról a sikerről szól, aminek köszönhetően ma már a mindennapjaink része a szabadság – mondta Csizi Péter, Pécs alpolgármestere. – november 4-e pedig a gyász napja, hiszen a szabadságért nagyon sokan áldozták legbecsesebb, legnagyobb kincsüket, az életüket.

mécses, gyertya

Előttük tisztelegve nagyszabású városi megemlékezést tartanak. Október 23-án kétezer mécsest osztottak ki, arra kérve az embereket, hogy november 4-én ablakukba helyezve gyújtsák meg a gyertyákat városszerte.

– Családi körben, de lélekben mégis együtt emlékezzünk azokra, akik életüket adták a szabadságunkért – tette hozzá az ötletgazda alpolgármester.

Csizi Pézer azt mondta, aki csatalkozni akar a “közös” emlékezéshez, illetve tisztelegni akar a hősök előtt, az gyújtson meg mécsest pontban este hatkor és tegye ki az ablakába.