Rengeteg a “harci kutya” a pécsi állatmenhelyen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bár az elmúlt évben jelentősen csökkent a Misina Állatmenhelyen levő kutyák száma, mégis gondban vannak az egyesület munkatársai: az ebek csaknem fele ugyanis problémás, gyakran pit vagy staffordshire jellegű keverék, amelyeket csak külön lehet tartani, és örökbe adni sem egyszerű.

hirdetés

Ha valaki úgy dönt, kutyát szeretne örökbefogadni, és megnézi a pécsi Misina egyesület honlapját, alaposan meglepődhet: a gazdára váró kutyák között sorjáznak a “staffordshire terrier jellegű” ebek.

Farkas Tamás, a Misina Egyesület elnöke lapunknak megerősítette, valóban jelentős problémával néznek szembe e téren. Annak ellenére is komoly a gond, hogy az elmúlt évben jelentősen csökkent a menhelyi kutyák száma, tavaly például egész évben több mint ezer eb került be hozzájuk, de 860-nak sikerült gazdát találni – ami mutatja, az örökbefogadási akciók jól működnek. Emellett, mint az elnök kiemelte, a kutyachipek, ha megfelelő a regisztrációjuk, nagyban segítik azt, hogy egy-egy elkóborolt eb hamar visszakerüljön a gazdájához.

Ő is gazdára vár a Misinán

Hiába van azonban jelenleg mindössze kétszáz körüli kutya a menhelyen, mégis állandó helyproblémákkal küzdenek. Mint ugyanis Farkas Tamás elmondta, az ebek nagyjából 40 százaléka problémás kutya, gyakran pit vagy staffordshire jellegű keverék. Legnagyobb részüket nem is lehet más kutyákkal tartani, csak egyedül, ez okozza a zsúfoltságot.

Ráadásul ezeket az ebeket nem örökbe adni sem egyszerű. Farkas Tamás elmondta, olyan is előfordul, hogy valaki rossz szándékkal akar ilyen “harci kutyát” szerezni, másokat úgymond az erődemonstráció motivál ilyen kutyák tartásával, de sokan magukat, házukat akarják megvédeni. Az örökbefogadást azonban szigorúan ellenőrzik ilyen esetekben, akár többször is kimennek megnézni, megfelelő-e például a kerítés, a tartási körülmények – hiszen ha egy ilyen kutya szökik meg, annak akár súlyos következményei is lehetnek.

Többször előfordult már, hogy visszautasították az örökbeadást, de az is, hogy az újdonsült gazda visszahozta az ebet, mondván, nem bír vele. Ezek a kutyák ugyanis megfelelő gazdát kívánnak, és gyorsan átveszik a falkavezéri szerepet, ha erre lehetőségük van. Éppen ezért az érdeklődők csak többszöri látogatás, ismerkedés, sétáltatás után fogadhatják örökbe az ilyen ebeket, s gyakran az is kitétel, hogy kizárólag egyedüli kutyaként tartható majd.

Staffordshire jellegű, és gazdát keres

Kérdés persze, mi lehet az oka, hogy ennyi problémás eb “halmozódott fel” a menhelyen. Farkas Tamás utalt rá, korábban egy jogszabály átfogóbban, fajtára bontva szabályozta a veszélyes kutyák ügyét, ezt azonban alkotmánybírósági döntés miatt felülvizsgálták. Sokan pedig nem tudnak ezekkel az ebekkel bánni, így utcára, majd menhelyre kerülhetnek.

A mosómedvét nem lehet elvinni
A Misina pécsi-somogyi telephelyén a közelmúltban egy másik állat is megjelent, ahogy beszámoltunk róla, egy mosómedve került be a menhelyre. Farkas Tamás hangsúlyozta, a mosómedve nem fogadható örökbe, sőt mivel vadállat, tartani sem lehet házikedvencként. Ez nem is ajánlott: bár kedvesnek tűnik, ivaréretten agresszív lehet, harap. További probléma, hogy ha valamiért kikerül a természetbe, mint a pécsi esetben is, könnyen kiszoríthatja a természetes fajokat, hiszen élelmes, könnyen alkalmazkodik, akár a városi környezethez is.

(Fotók: misina.hu)