Rengeteg a kérdőjel a pénztárgépek körül

A kormány döntése értelmében minden üzletnek online bekötésre alkalmas pénztárgéppel kell rendelkeznie a magyarországi feketegazdaság visszaszorítása érdekében. A cél nemes, de egyelőre rengeteg a kérdőjel a cserék kapcsán: azt sem tudni például, hogy egyáltalán ki gyárthat majd ilyen gépeket.

Legelőször 2013. április eleje volt az új gépek bekötésének határideje, azonban hamar kiderült, hogy a rendelkezésre álló idő nem elegendő erre. A kétféle átállási lehetőség kapcsán ugyanis rengeteg probléma merült fel: még mindig nem tudni például, hogy ki kap engedélyt a megfelelő gépek sorozatgyártására.

hirdetés
Melyik lesz jó?

A kormány már többször kitolta a határidőt, most viszont abban reménykednek, hogy a nyár folyamán a legtöbb cég vagy egyéni vállalkozó már átáll az új rendszerbe. Jelen állás szerint ugyanakkor az elektronikus naplóval rendelkező, hagyományos gépeket még december 31-ig büntetés nélkül lehet használni. Utána kell csak beszerezni az online információküldést lehetővé tevő chipet vagy az új pénztárgépet.

A határidő egyelőre nem tűnik teljesíthetőnek, mivel a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal még típusengedélyt sem adott ki új gépek gyártására. Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége szerint azonban a globális chiphiány is ellehetetleníti a helyzetet.

Sőt, Luafer Tamás, a szervezet elnöke szerint komoly díjemelkedés – akár kétszeres – is bekövetkezhet az előre kalkulált, nagyjából 70 ezer forintos pénztárgépenkénti áraknál. Ezért úgy fogalmazott, hogy a korábban felajánlott 50 ezer forintos támogatás százalékos értéke is erősen csökkenhet.

Ekkora segítséget ajánlott fel ugyanis a kormány a pénztárgépek vásárláshoz, amely október 31-ig igényelhető. Ez a lehetőség a felmérések szerint nagyjából 180 ezer céget érinthet hazánkban. Az IVSZ számításai szerint azonban a Magyarországon üzemelő mintegy 250 ezer hasonló gép több mint háromnegyedét le kell cserélni.

Most sem lehet tudni tehát, hogy kik gyárthatnak majd itthon online bekötésre is alkalmas pénztárgépet, illetve erre vonatkozóan mely terveket fogadja el az MKEH. Bár egyes társaságok már típusengedélyt is kértek a mérésügyi hivataltól, olyan gép még nem készült, amely megfelelne a bekötés feltételeinek.

Minden forinttal el kell majd számolni

A NAV ugyanakkor nagyrészt már elvégezte a teljes átálláshoz szükséges fejlesztéseket, így részükről megkezdődhet a „manipulálhatatlan” gépek üzembe helyezése, és az általuk számított 95 milliárd forint többletbevétel begyűjtése.

– Az átalakítás pontos megvalósításáról nem tudunk semmit. Kíváncsian várom, hogy kell-e új pénztárgépet vennünk, vagy kapunk valami szerkezetet, ami az internetes összeköttetést biztosítja köztünk és az adóhatóság között – nyilatkozta lapunknak az egyik pécsi illatszerbolt tulajdonosa.

Az üzletvezetők sem tudják tehát minden esetben, hogy mi is a teendő régi gépeikkel, pedig a határidő közeledik. Pécsett ráadásul csak 10 olyan cég létezik, amelynek engedélye van az online átalakításra.

Hirdetés

1 hozzászólás

  1. Az adott szónak, és a törvénynek mindig egyértelműnek kellene, hogy legyen. Ha maga a törvény állandó változtatásra szorul, akkor milyen értékrendszer alakul ki az emberekben?

Comments are closed.