Családi házra is lesz szigetelési pályázat

A kormány tervei szerint a jövő évtől kezdve öt éven át 150 milliárd forint áll majd rendelkezésre a lepukkant családi házak felújítására. Az elképzelések 3 millió ingatlan korszerűsítését célozzák meg, de szakemberek szerint ez túlzás, jó esetben 300 ezer ház megvalósuló felújítása már hatalmas eredmény lenne.

hirdetés

Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a minap jelentette be, hogy 2016 tavaszán ötéves program indul a felújításra szoruló családi házak korszerűsítésére. A 150 milliárd forintos pályázat során hőszigetelésre, nyílászárók cseréjére, valamint víz- és villamos hálózatok felújítására kerülhet sor.

Az államtitkár hozzátette, hogy a költségek 40 százalékát vissza nem térítendő uniós forrásokból biztosítják, az érintettek önrésze 45 százalék lesz, míg 15 százalékot kamatmentes támogatás révén lehet majd igénybe venni.

Szakemberek szerint azonban a kitűzött cél, hárommillió ingatlan felújítása túl merész elképzelés. Magyarországon jelenleg 4,4 millió lakás van, jelentős részük – mintegy 70 százalékuk – mindenképpen felújításra szorul. Ha a hárommillió ingatlan korszerűsítése megvalósulna, akkor lakásonként csak 50 ezer forintos támogatás jutna, ami szinte elenyésző összeg egy ingatlan több százezer – pár milliós költségeihez képest.

Magától nem indul be...
Nagyon kevés új lakás épül.

Dévényi Sándor Kossuth-díjas építész szerint mindenképpen szükség van ilyen beruházásokra, hiszen ahhoz, hogy a magyarországi lakásállomány korszerűsége fennmaradhasson, ahhoz évi 40 ezer új lakás építésére lenne szükség.

– Az elmúlt évben azonban mindössze 6-7000 új lakást adtak át, az utóbbi száz évben a legkevesebbet. Ebben az időszakban azonban benne van két világháború és egy világválság is. Szükség van tehát ilyen programokra, hiszen nagyon lelakottak a lakások.

A szakember szerint a kormány tervei talán túlontúl nagyívűek, hiszen egy átlagos, 60 négyzetméteres lakásnak a fűtéskorszerűsítése milliós nagyságrendű tétel, egy gázkazán félmillió forintba kerül.

– 50 ezer forinttal semmire sem lehet menni. Még egy átlagos panellakás felújítása is többe kerül; csak a nyílászárók és a fűtés korszerűsítése, az épület utólagos hőszigetelése is jóval drágább. Tehát szükség van a korszerűsítési programokra, hiszen ha nem épülnek új lakások, akkor a régieket kell felújítani. Egy átlagos lakás gépészeti berendezése azonban 15-20 év alatt teljesen elavul, utána teljesen újra kell csinálni. Ez sokatmondó szám és ebben is óriási elmaradás van Magyarországon – mondta az építész.

Baranya megyében egyébként jelenleg mintegy 170 ezerre becsülik a lakásállományt, ebből 150 ezer lakott, a többi lakatlan ingatlan.