Rengeteg füge fog teremni Pécsen?

Az utóbbi időben megjelent, s állítólag betelepült a Mecsek déli lejtőire a fügedarázs, amely a füge porzásáért felelős. A szakemberek szerint emiatt jelentősen meglódulhat a termés. A darazsat először egy pécsi amatőr fügetermesztő fotózta le hazánkban. A pécsi vásárcsarnokban évről évre egyre több füge kapható, eddig darabra árulták, most már kilóra is kapható.

hirdetés

Lencsevégre kapták Pécsett az első fügedarazsat, amelynek köszönhetően eddig nem termő fügék is zamatos gyümölcsöt hoznak elsősorban Pécsen és Dél-Baranyában.

Magyarországon, így Pécsen is eddig csak az adriai típusú, úgynevezett önmegtermékenyítő fügék hoztak fogyasztható termést, a szmirnai füge eddig nem érett be, termései lepotyogtak. Ám mióta megjelent a fügedarázs, már ezek is ontják a gyümölcsöt, sőt a szmirnai típusú füge könnyen aszalódik, íze a magjai miatt is különleges. Az amatőr fügeszakértő néhány éve publikálta felfedezését az egyik mezőgazdasági szaklapban, ennek ellenére a pécsi kertészetek még nem hallottak róla, és a Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság szakemberei sem találkoztak fügedarázzsal.

Sok helyen eddig be sem érett a termés
Sok helyen eddig be sem érett a termés

Ezek a rovarok rendkívül aprók, mindössze másfél milliméteresek. Petéiket ősszel helyezik a be nem érett fügékbe, amelyekből tavasszal repülnek ki és porozzák be az apró zöld terméseket.

Pécsen a megfigyelés szerint 2008-ban kezdtek beérni az első ilyen fügék, ekkorra tehető a fügedarázs bejövetele. A rovar a turizmus útján kerülhetett be Baranyába. Ezzel együtt természetes terjedése sem zárható ki, mert a rovar nagy távolságokat is képes megtenni.

Az enyhe tél miatt sok darázs maradt életben, ezért a következő két hónapban bőséges termésre lehet számítani Pécsen és Dél-Baranyában.

A fügedömpingre a pécsi vásárcsarnokban is felfigyeltek, de nem tudják az okát, hogy évről évre miért van a standokon egyre több füge. Amíg ritkaság volt, addig 50-60 forintért ment darabja, idén nyáron van, aki már 800 forintért árulja kilóját.

A pécsi közterületeken is számtalan fügefa található, de többségükön eddig ritkán ért be a termés.