Rengeteg mécsest gyújtottak a pécsi polgárok az ’56-os hősök emlékére

Rengeteg pécsi vett részt a november 4-i gyásznapon az ’56-os kopjafánál megtartott megemlékezésen, köszönhetően annak, hogy egy polgári értékeket valló pécsi közösség is az esemény mögé állt.

hirdetés
Uránia Mozi

A Pécsi Belvárosi Általános Iskola diákjainak remek ünnepi műsorával emlékeztek meg arra, hogy 1956. november 4-én a Magyar Szocialista Munkáspárt közreműködésével leverték a magyar forradalmat a szovjet megszállók, elnyomók.

Az eseményen a Pécsi Tudományegyetem bölcsészkarának doktorandusza, Máté Zsolt ünnepi beszédében felidézte, hogy az 1945 utáni világtörténelemről szóló könyvekben nem véletlenül szerepelnek az 1956-os magyarországi események, mert ugyan voltak lázadások a szovjet hatalommal szemben, de egyik sem tudta elérni – ha csak rövid időre is – az ország függetlenségének kikiáltását, a többpártrendszer visszaállítását.

Pécsen elsők között ült össze a diákparlament, s bár vér nélkül zajlottak az események,  november 4-től, a szovjetek bevonulásától kezdődően itt tartott legtovább az ellenállás.

– Magam is ismertem Farkas Józsefet, aki 17 évesen volt a mecseki láthatatlanok tagja. Mint mesélte, napokig koplaltak, éheztek, miközben ágyú nélkül tankot tudtak megsemmisíteni. Abban bíztak, hogy majd az ENSZ segít – mondta Máté Zsolt, aki megemlítette a pécsi orvostanhallgató Debreczeni László – később elismert orvos – élettörténetét is, aki több év börtönt kapott az 1956-ban betöltött szerepe miatt, ahogyan ugyanez történt akkor több – békésen – ellenálló pécsivel is.

A megemlékezésen koszorút helyezett el az ’56-os kopjafánál: Péterffy Attila, Pécs polgármestere és Lovász István, Pécs jegyzője; Őri László, a Baranya Megyei Önkormányzat közgyűlési elnöke és Partos János megyei jegyző; a Baranya Megyei Kormányhivatal, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság, az 56-os Szövetség Pécsi Szervezete, a Kosztolányi Dezső Céltársulás, a Magyar Páneurópa Unió Pécs-Baranyai Szervezete, a Mecsek Nyugdíjas Polgári Egyesület, a Pécsi Egyetemisták Szövetsége Egyesület, a Demokratikus Koalíció, a Fidelitas Pécsi Csoportja, a Fidesz-frakció, a Fidesz Pécsi Szervezete, a Jobbik és a Magyar Szocialista Párt.

Az eseményen közel 100-an mécsest is gyújtottak egy pécsi polgári közösség közreműködésével.