Rengeteg munkanélküli kapott szakmát és munkahelyet

Közel 4500 hátrányos helyzetű álláskereső munkakeresését támogatták meg Pécsen a közelmúltban. A résztvevőket megtanították például önéletrajzot írni, és csaknem kétezer ember szakmát is kapott a programnak köszönhetően. Közülük 400-an már elhelyezkedtek. 

hirdetés

A Türr István Képző és Kutató Intézet az Emberi Erőforrások Minisztériumának felnőttképzési és módszertani háttérintézeteként elsősorban komplex társadalomfejlesztéssel foglalkozik. A társadalmi felzárkózás, a mélyszegénység megszüntetése és az esélyegyenlőség terén európai uniós, valamint hazai finanszírozású projektjeinek keretében főként a hátrányos helyzetűeket, álláskeresőket, alacsony iskolai végzettségűeket, kisebbségeket és a megváltozott munkaképességűeket segítik.

Ennek szellemében indult el 2012-ben az Aktívan a Munkáért projekt, melynek során motiváló képzéseket és egyéb támogató szolgáltatásokat nyújtottak országszerte.

varrónő

A Pécsi Igazgatóság működési területén 4451 fő vett részt kompetenciafejlesztő képzésben. A tanfolyam leginkább a foglalkoztathatóság szempontjából alapkövetelménynek számító ismereteket biztosított a résztvevők számára, például kommunikációs képesség növelése, önéletrajz írása. És bár elsőre talán úgy hangzik, felesleges időpazarlásról szólnak az ilyen jellegű tanfolyamok, igen nagy szükség van rájuk.

– A hátrányos helyzetű csoportokban a tartósan munkanélküliek nyolcvan százaléka vagy nem is akar igazán elhelyezkedni, vagy nincsenek meg az álláskereséshez szükséges képességei. Vagyis ezeket az embereket nem is mindig lehet egyből a munkaerőpiacra irányítani, például állásinterjúra küldeni vagy elvárni tőle, hogy önéletrajzot írjon – mondta el Inhof László területi koordinátor a projekt helyi záróeseményén, kedden.

sztrájk húsüzem

A képzésben résztvevők egy része ezt követően a helyi vállalkozói igények felmérése alapján különböző szakmai képzéseken vehettek részt. Számtalan tanfolyam közül lehetett választani, Baranyában például sokan végeztek varrómunkásként, szobafestő és kőművesként, valamint a mohácsi húsfeldolgozó igényeihez igazodva többen vettek részt csontozó képzésen is. .

A programnak köszönhetően 400 fő már munkát is kapott a régióban, többségében baranyai cégeknél és önkormányzatoknál.

A projekt pedig nem zárult le a tanfolyamok és képzések befejezésével. A képző intézet munkatársai öt évig nyomon követik majd a végzettek életpályáját.