Rengeteg vér kellene, és most már nagyon sürgősen!

Pécsett az ország egyik legmodernebb, legkorszerűbb épületében várják a donorokat, ráadásul rengeteg különleges akciót, hétvégi programokkal, koncertekkel összekötött sörös-virslis véradó napot hirdetnek meg. Mégis, hiába a sok promóció, kevés a vér, gyengén teljesít a régió.

hirdetés

Bejárta az internetet az a felhívás, amelyben egy pécsi tanítónőnek szeretnének segíteni véradással, miután nemrég kiderült róla, hogy leukémiás. Az ANK pedagógusának RH+ vérre van szüksége. A tanítónőnek akut leukémiája van, jelenleg őssejtdonort is keresnek. Értesüléseink szerint súlyos állapotban fekszik a pécsi klinika hematológiai osztályán, látogatni nem lehet. Aki segíteni szeretne neki, a vérellátó központban kell annyit mondani, hogy az ANK-s tanítónőnek szánja a vért.

De nemcsak neki van szüksége erre, hiszen bármikor rengeteg vérre lehet szükség, egy-egy életveszélyes balesetnél, ahol sok a vérveszteség, vagy éppen egy hasonló betegség előfordulásánál, esetleg egy szülésnél fellépő komplikációnál.

A pécsi székhelyű Regionális Vérellátó Központban a hozzájuk tartozó három megyében – Baranyában, Somogyban és Tolnában – hetente átlagosan 137-en adnak vér.

Ez azt jelenti, hogy átlagban 694 egységnyit vehetnek le az önkéntesektől, ami mintegy 31,23 liter – ez viszont az országos átlag alatt van. A lényeg az lenne, hogy a vérellátás folyamatos legyen, hiszen a betegeknek szintúgy folyamatosan szükségük van a vérre – mondják a központ munkatársai.

Nem túl sok a vér, ami összejön hetente

Az akciós napokon húsz-harminc százalékkal több önkéntes látogat el a vérellátóba, amikor például sörrel, virslivel, szendvicsekkel, édességekkel várják a véradókat. Évente egyébiránt közel negyvenezer vérgyűjtést végez az intézet a dél-dunántúli régióban, beleértve a különböző kiszállásos, mobil vérgyűjtéseket is.

Efféle felhívásokat szervez a Vérellátó Központ, szerencsére ide többeket tudnak elcsalni

A vérellátó tapasztalatai szerint a plazmaközpontok megjelenése a városban nem okoz problémát, nincsen visszaesés a hozzájuk látogatók számát illetően.

A Pécsi Regionális Vérellátó Központ egyébként 2015 márciusában vette birtokba a Pacsirta utcai, teljesen megszépült épületét. Országos viszonylatban is az egyik legmodernebb intézet ez.

Aki szeretné vérét adni a jó ügy érdekében, az hétfőn és csütörtökön 8-tól 17 óráig, kedd-szerda-pénteken pedig 8-tól 15 óráig teheti meg a Pacsirta utca 3. alatt.

A Vérellátó Központ telefonszáma: 72/215-634