Rengetegen kerülhetnek bajba

A pécsi önkormányzat rendelete szerint igazolást kell benyújtaniuk a városi bérlakásokban élőknek arról, hogy jövedelmük alapján jogosultak a szociális alapon megállapított bérleti díjra. A november végi határidő előtt azonban a bérlőknek mindössze a fele adta le igazolását. A többiek sokat bukhatnak.

hirdetés

A jogszabályt amiatt hozták létre, hogy 2013-ban, a bérlakások díjának számításakor a családok egy főre jutó jövedelmét vehessék alapul. A nagy értékű ingatlannal, ingósággal rendelkezők számára ne szociális, hanem piaci alapon állapítsák meg a lakás után fizetendőt.

A polgármesteri hivatal ezért november 30-ig várja a jövedelemigazolásokat, akik ezt nem teszik meg, azoknak januárban már a piaci árat kell fizetniük a lakásuk után – súlyos tízezrekkel terhelhetik meg ezzel a családi kasszát.

Pécsett közel 4.200 önkormányzati bérlakás van, ennek egy részét művészek, sportolók használják, ők költségelvű díjat fizetnek, fecskeházban és nyugdíjasházban pedig nem változtatnak a díjakon. Nagyságrendileg így 3.300 ingatlannal kapcsolatban várják az adatfrissítést, ám eddig csak 1.600-an tették ezt meg.

Varga Pál Józsefné, a Népjóléti, Sport és Lakás Referatúra vezetője szerint aki lecsúszik a november végi határidőről, annak sem egész évben lehet magasabb a bérleti díja, csupán az első hónapban. Az igazolás benyújtását követő második hónapban már a jövedelmi viszonyainak megfelelő összegről kap számlát a bérlő.

Hozzátette: várhatóan január közepén lesz egy újabb roham, akkor kapják majd ugyanis kézbe az első számlákat azok, akik most nem jelentkeztek a hivatalban.

A rendelet az egyedülálló nyugdíjasok számára hozott jelentős kedvezményt, hiszen közülük sokan a szociális alapú díjkategóriában kedvezőbb besorolásba kerülhetnek – mondta a vezető. Varga Pál Józsefné azonban úgy látta, lesznek olyanok is, akiknek piaci lakbért kell fizetniük majd jövőre.

Egy átlagos, kétszobás lakás bérleti díja szociális I. kategóriában 10 ezer forint, ennek másfélszeresét kell fizetni a II. kategóriába tartozók esetében, 20 ezer forintot, hogyha költségelvű díjat számolnak fel, piaci alapon pedig 30 ezret kérnek havonta a bérlőktől. A díjak – melyet egy száz pontból álló értékelés szerint állapítanak meg – attól függően is változnak, hogy az otthonok milyen komfortfokozatúak, és hol helyezkednek el a városban.

[frame]

A kérelmeket a Polgármesteri Hivatal Lakás Referatúrájához (Kossuth tér 1-3., I. em. 48., 49. ,ill. 26. szoba)  kell benyújtani. Hétfőnként 13-17 óráig, kedden 8-12 óráig, szerdán 8-17 óráig, csütörtökön és pénteken pedig 8-12 óra között várják az ügyfeleket.

[/frame]