Sok koncert lesz

Komoly évad előtt állnak a Pécsi Filharmonikusok zenészei, hiszen több mint százszor lépnek fel idén Pécsen, Budapesten, de még Eszéken, Győrben és Szegeden is tartanak koncerteket. Nagy nevű karmesterek és világsztár vendégművészek tartanak velük az augusztusig tartó munkában.

hirdetés

Horváth Zsolt, a pécsi együttes igazgatója az új évad kapcsán elmondta, tucatnyi karmester vezényletével több mint háromszáz zenemű csendül fel idén a Pannon Filharmonikusok tolmácsolásában. A zenekar ötödik évadát kezdi meg a Kodály Központ falai között, és tizenkettedik éve tart koncertsorozatot a budapesti Művészetek Palotájában.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere azt mondta, a zenekar méltó képviselője a városnak akármerre koncertezik éppen, s kiemelte: évek óta egyre magasabb színvonalat képvisel az együttes, amelynek tavaly Berlinben is volt szerencséje fellépni.

Idén ugyanakkor külföldi turnéra nem kerül sor, ugyanis egy lassú építkezéssel lehet csak elérni, hogy egyre többször szerepelhessen – csakúgy, mint tavaly – nagy nevű koncerttermekben az együttes, miután haknikat nem is vállal a zenekar. Világszínvonalú produkciókban azonban nem lesz majd hiány az ígéretek szerint. A fellépők is erre engednek következtetni.

Sok koncert lesz, nagy nevekkel
Sok koncert lesz, nagy nevekkel

Andrej Gavrilov zongoraművész például Dukas, Prokofjev és Ravel művein át novemberben csempész egy csipetnyi oroszos Párizst a pécsi koncertterembe, miközben Szergej Szlovacsevszkij februári gordonkajátéka és Sztravinszkij Petruskája mögött a csipetnyi kelet mellett egy leheletnyi nyugat is megbújik. Márciusban Kelemen Barnabás szórja meg csábítással hegedűjátékát Bruch g-moll hegedűversenyében, áprilisban pedig a Kossuth-díjas Bogányi Gergely hangolja fel Kodály zongoráját egy csipetnyi kortárs dallammal Dubrovay László III. zongoraversenyére. Végül pedig Miklósa Erika Strauss dalaiban felcsendülő énekhangja fűszerez igazán különlegesre egy májusi péntek estét.

A minőséget Bogányi Tibor, Vass András, Christian Schumann és Cristian Mandeal interpretációja garantálja majd Pécsett és a pesti Művészetek Palotájában is.

Bogányi Tibor, Páva Zsolt és Horváth Zsolt szerint világszínvonalú együttessé vált a PFZ
Bogányi Tibor, Páva Zsolt és Horváth Zsolt szerint világszínvonalú együttessé vált a PFZ

Az együttes a Pécsi Kodály Központban négy felnőtteknek szóló sorozattal, a már megszokott ifjúsági és gyerekprogramokkal, egy esélyegyenlőségi koncertsorral és számos egyedi hangversennyel várja a dél-dunántúli régió közönségét, valamint a baranyai központ azon alkalmi látogatóit, akik kivételes kulturális élményt keresnek. A városban élő külföldi egyetemistákat például idegen nyelvű, éjszakai komolyzenei programmal várja a Pannon Filharmonikusok.

A pécsi szezon bővelkedik történelmi sorsfordulók évfordulóiban is; a zenekar az I. világháború 100 évvel ezelőtti kitörésére és a Holokauszt Emlékév keretében a magyarországi zsidóság 70 évvel ezelőtti deportálására, ígéretes zenei tehetségek áldozati sorsára, s vele hazánk kulturális veszteségeire emlékezik a darabokkal.

Egy novemberi pécsi hangversenyen például Radnóti Miklós költőnk emléke előtt hajt fejet. Vajda János kortárs komponista À la recherche… című zeneművét a zenekar felkérésére, kifejezetten ez alkalomra komponálta. A mű ősbemutatóját Alpern Bernadett fotóművész kiállítása kíséri, mely tárlat egykor volt zsinagógaépületek mai használatát választotta tárgyául.

A koncert szólistája Kelemen Barnabás lesz. A hegedűművészt első alkalommal október közepén hallhatja a pécsi közönség a Kelemen Kvartett koncertjén. A vonósnégyes előadása része annak az országos hangversenysorozatnak, mely az országszerte drasztikusan lecsökkent kamaraprodukciók színpadra állítását és a műfaj koncertjei iránti érdeklődést kívánja ösztönözni.

A Pannon Filharmonikusok újra partnerei között köszöntheti a 2013-as nyugat-európai turné világhírű sztárszólistáit. A főváros mellett Pécsen is fellépő Andrej Gavrilov mellett Kirill Troussov finom eleganciája a közönség fiatal hölgytagjainak, páratlan hegedűszólója pedig az uraknak jelent garanciát a maradandó koncertélményre. Miklósa Erika operadíva hat Strauss-dalnak lesz párja egyetlen nőként. A karmesteri pulpitusra pedig a 2014/15-ös évadban is felállnak majd a zenekar már jól ismert vendégkarmesterei, köztük Kocsis Zoltán, Howard Williams, Christian Schumann és Cristian Mandeal.

Horváth Zsolt elmondta, Bogányi Tibor vezető karmester továbbra is marad a zenekarral a jövőben, hiszen az elmúlt három évben jól teljesítette feladatát, a zenekar egyedi, sajátos hangzáskultúrájának fejlesztését. A karmester a 2015/2016-as évadtól újabb két évre kapott megbízást.

Újságírói kérdésre Horváth Zsolt elmondta tervben van, hogy az előadóművészeknél is életpályamodellt alakítanak ki kormányzati szinten. Ez garantálná, hogy a profi zenészeket jobban megbecsüljék anyagilag.