Csoportos leépítések jöhetnek a PTE-n

Csoportos létszámleépítésre adott felhatalmazást a PTE szenátusa, november közepén derül ki, hogy kiknek kell távozniuk az intézményből. A jogtudományi kar egy egész tanszéket is megszüntethet. Novemberre kiderül, hogy még melyik karok lépnek. 

hirdetés

Arról eddig is többször írtunk, hogy folyamatosan csökken a pécsi hallgatók létszáma, a szűkösebb költségek miatt pedig az intézménynek alaposan össze kell húznia a nadrágszíjat. Az intézmény az anyagi helyzete miatt már tömeges elbocsájtásra készül.

Kiderült, hogy a PTE jogi kara most kemény lépésre szánhatta el magát: az alkotmány- és alapjogi oktatókat küldhet el, és akár meg is szűnhet az Informatikai és Kommunikációs Jogi Tanszék. A leépítés ellen tiltakozók petíciót is kiadtak – ezt zömében más egyetemekről írták alá, a PTE-ről csak ketten adták hozzá a nevüket.

Úgy tűnik azonban, hogy  nincsenek egyedül: információink szerint más karok oktatói is tartanak a leépítéstől, ezt erősítheti meg a PTE által küldött hivatalos válasz is. E szerint az egyetem szenátusa korábban csoportos létszámleépítésre adott felhatalmazást az intézmény vezetése számára, amennyiben ezt a gazdálkodás szükségessé teszi. A PTE a leépítés okaként a csökkenő hallgatói létszámot jelöli meg:

 

pte1
November közepén derül ki, hogy kiknek kell mennie

 

– Az idei tanév első félévére jóval kevesebb diák jelentkezett. Egyes karokon jelentősen csökkent a hallgatók száma. Ezért komoly bevételkieséssel kell számolni. Az oktatói kar viszont éppen a nagyobb létszámú hallgatók oktatását teszi lehetővé – közölte Kottász Gergely, az egyetem sajtóreferense. – Mindezek miatt több kar is a létszámcsökkentés mellett döntött, ezt a lépést több költségcsökkentő intézkedés is megelőzte.

Csoportos létszámleépítésről várhatóan november közepén egyeztetnek újra. Akkor derül majd ki, kik lesznek a következő áldozatok. Az egyetem azonban azt ígéri, hogy olyan döntés születik majd, ami nem veszélyezteti az oktatás minőségét és színvonalát.