Repedezik a hétmilliárdos kutatóközpont

A járdával, lépcsővel is volt, van gond...

Másfél éve adták át a hétmilliárd forintból felépült hipermodern kutatóközpontot Pécsen. Talán ez is magyarázza, hogy az épületnek vannak még gyermekbetegségei, de a beruházó PTE szerint kivitelezői hibák is történtek a rekordgyorsaságú építkezések alatt. Eddig járdák, utak süllyedtek meg, belül a padló kezdett repedezni, s több üvegtábla is „elszállt”.

hirdetés

Több jelzést is kapott lapunk a tavaly nyáron átadott Science Buildinggel kapcsolatban. A házban dolgozók jelezték, hogy az utóbbi hónapokban gyakori vendégek voltak náluk a kivitelező Grabarics Kft. emberei.

A járdával, lépcsővel is volt, van gond...
A járdával, lépcsővel is volt, van gond…

A beszámolók szerint kívül-belül javítani kellett már a hétmilliárdos, javarészt EU-s forrásokból felépült létesítményt. Az épülethez vezető járda például jócskán megsüllyedt, elpattant a ház egyik-másik impozáns ablaktáblája, belül pedig az aula padlója indult teljesen változó alakzatokban repedezésnek.

Kisebb-nagyobb rések keletkeztek...
Kisebb-nagyobb rések keletkeztek…

– Valóban vannak gondok, de leginkább olyanok, amelyek beleférnek egy ekkora építkezésbe. Néhány milliós munkákat végzett el eddig garanciában a kivitelezéssel megbízott – egyébként 24 hónapos jótállást vállaló – Grabarics Kft., az egyetemnek a munkák egy fillérjébe sem kerültek – mondta lapunknak Kukai Tibor, az egyetem beruházási főmérnöke.

Ezt a feljárót újjá kellett építeni...
Ezt a feljárót újjá kellett építeni…

Beszámolt róla: kívül azért süllyedt meg a járda egy viszonylag nagy felületen, mert minden bizonnyal fagyott feltöltésre betonoztak a kivitelezők. Belül 8-10 üvegtábla repedt meg; ennek oka, hogy Kukai szerint bizonyos ablakoknál nem számoltak kellően a hőtágulásból eredő mozgásokkal. Magyarán túlságosan passzentosra sikerült az ablakok beépítése.

Az aulában a padló kezdett repedezni
Az aulában a padló kezdett repedezni

Az aula padlójánál az volt a baj, hogy a hatalmas elemek nem a dilatációs hézagoknál indultak mozgásnak, hanem máshol kezdtek inkább repedezni. Ez utóbbi javítás még hátra is van; megvárják ezt a telet is, mielőtt munkába állítják a Grabarics Kft.-t.

Kukai Tibor elmondta, eddig mindenben sikerült megállapodni a kivitelező céggel, amely saját hibaként könyvelte el az eddigi gikszereket. Ha mégsem így lett volna, a PTE 160 milliós bankgaranciát kötött ki; a vitás esetekben ebből fedeznék a javításokat, de eddig ilyesmire nem volt példa.

Nem jól építették be az üvegtáblákat; eddig 8-10 darabot kellett cserélni repedés miatt
Nem jól építették be az üvegtáblákat; eddig 8-10 darabot kellett cserélni repedés miatt

Mivel nem tervezési és tulajdonosi, használói problémákra vezethetők vissza a hibák, kerestük a Grabarics Kft.-t is. Azt kérdeztük, mennyibe kerültek mindeddig a cégnek az utólagos munkák, s természetesnek tekinthetőek-e azok egy ilyen beruházás kapcsán. A cég viszont a megadott határidőig nem reagált lapunknak.

[box title=”Zászlóshajót akarnak belőle” box_color=”#696969″ title_color=”#d1c7c7″]Pécsett az egyetemi szívcentrummal szemközti területen megépült kutatóközpont Bachman Zoltán Kossuth-díjas építész tervei szerint épült, és 200 munkahelyet, azon belül 40 kutatói állást teremtett. Építése 7 milliárd forintba került; ebből több mint hatmilliárd forintot az Európai Unió állt. A létesítményegyüttes energiaigényét nagyrészt geotermikus és napenergiából fedezik. Az egyetem szeretné, ha a biotechnológiai, környezettudományi és információtechnológiai központot is magába foglaló létesítmény Európa meghatározó kutatóintézményévé válna.[/box]

14 HOZZÁSZÓLÁS

 1. A repedezés igaz, kívül is, belül is, ezen nincs mit tagadni. A gond az lehetett, hogy több éves jogi huzavona után nagy késéssel indulhatott csak el a kivitelezés, a határidőt viszont tartani kellett, különben oda az uniós pénz… Ettől még tény, hogy a kivitelezés szégyenletes… de azért a tervezést sem kell egekbe magasztalni, szerintem pl. semmi szép nincs az (állítólag divatos) csupasz betontömbökben. Sajnos ez a stílus (+ a “nemesrozsda”) mostanában az uralkodó Pécs új épületeinél (üdítő kivétel a Kodály Központ, szóval azért az sem igaz, hogy minden rossz, ami az utóbbi években épült).
  A Kutatóközponttal az inkább a fő probléma, hogy sok esetben az építész “esztétikai” elképzelése fontosabb volt a használhatóságnál, funkciónál.

 2. Már az épület bejáratánál lévő ponyva , melyen az intézmény neve található , sokat sejtet .

 3. Ki kell kerni egyszeru nevu hozzaszolo szamitogepenek ip cimet es tudhato ki volt aki a sajtot szemmel lathatoan felretajekoztatta.

 4. egy belső ember mocskolódik 2013.11.25 at 11:00
  -ra

  Ezért tartunk itt, mert “illetékes” ha elbaltáz valamit, de nagyon, akkor sem véleményezhet az, aki tisztességesen dolgozik le egy életet és mégis az út szélén van, neki csak egy dolga lehet kussolhat, áshatja a saját sírját, mert neki csak kussolni van joga, ki ha nem ők meg sz… munkával rakják zsebre a nagy lóvét, mert nem a jó munkát fizetik meg, hanem aki úgy csinál mintha értene hozzá. Szégyellni annak kellene magát, aki emberi életeket tesz tönkre, de sajnos önkritikájuk sincs, akkor hogy tudnának felelősen dolgozni.

 5. Gyors, olcsó, jó munkákat vállalok! (de ebből csak kettőt választhatnak)

 6. Tipikus feleljünk meg a megrendelönek, siessünk kapkodjunk aztán utólag meg cseszhetjük.
  Összecsapott munka már megint. Buá

 7. Tévednek a hozzászólók. Megfigyelhető, hogy a hazai mélyépítés nem képes minőségi tömörítést produkálni. Tisztelet annak az igen kevés kivételnek…

 8. szégyellje magát aki szólt az újságnak, mert pécsiként es egyetemi emberként ez primitiv dolog
  az újságírók a pecsmanal pauska bérencei voltak

  olyan is a színvonal

 9. Ma már az a természetes, ha olyanoknak van munkahelyük akik újabb munkalehetőséget tudnak teremteni azzal, hogy a munkájukat fenti módon végzik.

Comments are closed.