Reptér: irány a tengerpart

A több órás autókázás helyett egy óra alatt Dubrovnikban és Splitben lehetünk jövőre – ezen dolgoznak a pogányi repülőtéren. Új célállomások is szóba jöhetnek.

A Pécs-pogányi reptér vezetői három légitársasággal és két utazási irodával is tárgyalnak arról, miként tudnának új országok felé nyitni. Jövőre bolgár, olasz, görög, valamint montenegrói célállomásokkal is számolnak, de a közkedvelt két adriai üdülőváros, Split és Dubrovnik szintén a lehetséges célok között van.

hirdetés

A Pécs-Pogányi Repülőteret Működtető Kft. ügyvezetője, Dragovácz Márk szerint a repülőjegy és a hozzá kapcsolódó illeték 40-50 ezer forintba kerülne Pécsről a két utóbbi városba, szerinte ez azért is célszerű lenne, mert autóval több órás utat kell megtenni, míg a levegőben mindössze 75 percet kellene töltenie az utazónak.

Irány a tengerpart?

A repülőtér ugyanakkor másképpen is növelné a forgalmát, egy gép állandóan Pécsett állomásozhat, amelyet utazási irodák töltenének meg utazókkal.

– Ez azt jelenti, hogy májustól októberig itt lenne a gép, a jegyárak pedig attól függnének, hogy a partner utazási irodák miként tudják megtölteni, és a jegyeket eladni – mondta Dragovácz.

A társaság a kisgépes forgalmat is növelné, a hosszú távú cél pedig egy menetrend szerinti járat elindítása lenne, amire 2014-ben kerülhet sor – mondta a reptérigazgató.

Az erőfeszítések egyébként eddig meghozták gyümölcsüket: az airport bevételei mintegy 15 százalékkal emelkedtek a tavalyihoz képest, ami idén 80 millió forintot jelent. Az utasforgalom szintén nőtt, mintegy 20 százalékkal használták többen a légikikötőt, mint tavaly.