50 ezret érhet a részeg óbégatás

Papír nélkül hiába reklamálunk, hogy helyszínit kaptunk, az már nem az... (Fotó: MTI)

Pécsen a hangos éjszakai zajongások ugyan joggal akasztják ki a pihenni vágyókat, de azt azért érdemes tudni, hogy még a komoly fesztiválok és rendezvények alatt sem lett több az olyan óbégató bulizó, akikhez rendőrt kellett hívni. Ez jót jelent.

hirdetés

Annak ellenére, hogy túl vagyunk a hangos fiatalokkal teli Europa Cantaton, és az olyan megrendítő, komolyabb éjszakai bűneseteken is, mint a legutóbbi éjjeli késelés, a közterületi rendbontások, hangoskodások, kisebb zavarok mégsem szaporodtak meg. Vannak kiugró esetek, és vannak apróságok, amelyekről alig hallani valamit.

A részeg tinik a ludasak
A részeg tinik a ludasak

Az viszont, hogy a fesztiválok és a médianyilvánosságot kapó súlyos bűnesetek ellenére a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a tavalyi évhez képest nem következett be tendenciaszerű változás az éjszakai buliélettel járó bejelentések számában, jó jel. Kérdésünkre, hogy pontosan mit is csinálnak ezek a fiatalok, ami miatt rájuk kell hívni a rendőröket, ezt a rövid, de lényegre törő választ kaptuk: „Ittas állapotban kiabálnak, hangoskodnak.”

Az ilyen hangoskodások és rendzavarások szokásos pécsi csomópontjainak a rendőrség tájékoztatása szerint a belvárosi szórakozóhelyek környékei nevezhetők, de randalírozás a Berek-sétány, a Nevkó, a Mecsek Áruház és a Zsolnay-szobor környékén is jelentett már problémát.

Ezek az esetek azonban általában kimerülnek annyiban, hogy az emelkedett hangulatban lévő partizó pécsiek hangoskodását már nem bírják az adott környék aludni óhajtó lakói, akik kihívják a dorbézolókra a rendőröket.

De mit tehet egy rendőr abban az esetben, ha kihívják őket a közterületeken valóban hangoskodó, bulizó fiatalokhoz? Az intézkedő rendőr a csendháborítót figyelmeztetheti, de helyszíni bírságot is kiszabhat rá, ami akár ötvenezer forintra is rúghat.

Komolyabb esetekben olyan feljelentéseket is tehetnek a rendőrök, amelyek elbírálása a Kormányhivatal hatáskörébe tartozik. Ha viszont a szabálysértést még a zsaruk felszólítása ellenére sem hagyják abba a delikvensek, akkor esélyes, hogy a börtönben éjszakáznak.

Azt viszont fontos tudni, hogy ha komolyan felzaklatnak minket az ilyen zajongások, akkor se saját magunk próbáljuk meg elintézni az ügyet, ne idegeskedjünk és szítsuk a feszültséget feleslegesen. A megoldás az, hogy késedelem nélkül bejelentést teszünk a rendőrségi segélyhívó számon, a gyors intézkedés után pedig már alhatunk is békében.