Rezsi: beborulnak a pécsi cégek?

Július 1-től újabb közszolgáltatások díjai csökkennek, októberben pedig tovább mérséklődhetnek a háztartási energiaárak is. Szinte hetente hallani újabb tervekről, sőt már a 30 százalékos díjmetszés lehetősége is felmerült. A fogyasztók örülnek, a pécsi cégek azonban nehéz helyzetbe kerültek.

hirdetés

Országszerte, így Pécsett is heves vitákat váltott ki a rezsicsökkentő akció. A fogyasztók komoly összegek befizetésétől mentesülhetnek, egyes szolgáltatók azonban nehéz helyzetbe kerültek a döntés miatt .

Az év elején a háztartási energiaárak (villany, gáz, távhő) mérséklődtek 10 százalékkal, amelynek köszönhetően a fűtési időszakban kicsit fellélegezhetett a lakosság, annál inkább érintette érzékenyen a szolgáltatókat. Július 1-én azonban érkezik a következő csomag, amelynek köszönhetően a víz, a csatorna, a szemétszállítás, a palackos gáz és a kéményseprés díjai csökkenhetnek. Németh Szilárd a Fidesz felelős képviselő pedig kijelentette, hogy már dolgoznak az október 15-ei újabb energiaár csökkenésen, továbbá a temetkezés díjait is vizsgálják.

A kormány számításai szerint, ha sikerrel meg tudnák valósítani a júliusra és októberre tervezett rezsicsökkentést, akkor egy átlagos család, akár évente 95 ezer forintot is megtakaríthatna.  Egyértelműen a fogyasztók a nyertesei az egész akciónak, de vajon mennyire hozták nehéz helyzetbe a pécsi közműszolgáltatókat?

95 ezer forint megtakarítás évente?

Ahogy lapunk is megírta a városüzemeltetési és hulladékgazdálkodási vállalat, a Biokom Kft. 260 milliós profittal zárta a tavalyi évet, idénre azonban 350 milliós veszteséget terveznek. Fő profiljuk, a hulladékszállítás ugyanis veszteséges, ráadásul a 10 százalékos szemétszállítási díjcsökkentés igencsak megviseli őket. A cég, közlésük szerint idén is csupán a legszükségesebb városfenntartási, városüzemeltetési feladatok elvégzésére tud koncentrálni.

Szintén borúlátó a Tettye Forrásház, akik idénre – a tavalyi 180 milliós plusz után – nagyjából félmilliárdos kieséssel számolnak. A vízszolgáltató is nehezen birkózik meg a rezsicsökkentéssel, hiszen ők nem kapnak kompenzációt, ellenben számos új vízügyi szabályváltozásnak kell megfelelniük. A cég tájékoztatása szerint eddig is szűkös mozgástérrel kellett megbirkózniuk, ezért ezután sem fog nekik gondot okozni a szigorú költségvetés.

Január 1-től szintén 10 százalékkal csökkent a távhőszolgáltatási és a vízfelmelegítési díj. A szolgáltatásért felelős PÉTÁV Kft.-t azonban nem érinti olyan rosszul a döntés.

A PÉTÁV helyzete stabil

– A kieső bevételeket a cég távhőtámogatás formájában megkapja, ezért gazdasági helyzetünk stabilnak mondható. A 2012. évet 121 millió forintos nyereséggel és a tulajdonosoknak kifizetett 110 millió forintos osztalékkal zárta cégünk. Társaságunk ugyanakkor költségtakarékos gazdálkodással, következetes létszám- és bérpolitikával, fokozott piacfejlesztési tevékenységgel kompenzálja a kiesett bevételeket – tudtuk meg a PÉTÁV PR-menedzserétől, Rozsos Rózsától.

A cég szerint ez éves szinten nagyjából 18-19 ezer forint megtakarítást jelenthet egy átlagos méretű, távfűtéses lakás esetében.

Lapunk az E.ON-t is megkereste a témában , de a földgáz és a villamos energia rezsijének 10 százalékos csökkentése miatt érintett cégnél nem kívántak nyilatkozni a témában.

 • TF

  Amint befizetik a jutalmakat (Sándor úr, Kiss úr, Vida úr) rögtön csökken a veszteség…..
  Mondhatjuk, hogy demagóg szöveg, de maga az elv (hiszen minusz 320 m Ft, vagy minusz 314 nem mindegy? )…

  Ezen kellene a tisztelt cégvezetőknek (s most direkt írom kisbetűvel) elgondolkodniuk. Bár ennyi jutalom – célprémium – láttán lehet mi sem sokat gondolkodnánk….

 • val

  Kukta: 27% az áramon, gázon az adó, még 25% az állami tulajdoni MVM-é az áramdíjból, amely 2012-ben rekordnyereséget termelt. Ez már 52%. Ja, hogy erről nem szól a propaganda? És ahogy már írták, a szintén állami tulajdonú MEH szabja meg az árakat, nem a szolgáltatók.

 • majomparádé

  Küldjék el a sok ingyenélőt a cégektől elsősorban a cégek éléről és mindjárt nyereségessek lesznek.

 • OLVASÓ

  MAGYARORSZÁGON MINDEN ÁRAMSZOLGÁLTATÓ VILLAMOS ENERGIA DÍJÁT A MAGYAR ENERGIA HIVATAL ENGEDÉLYEZI. KORLÁTLANUL NEM EMELHETI A DÍJAT. NÁLUNK 27%-OS AZ ÁFA, MÁS ORSZÁGOKBAN GYAKORI A 10-15 %. TESSÉK GONDOLKODNI.

 • KUKTA

  HAVI SZINTEN AZ E-ON MENNYI PÉNZT TOL KI AZ ORSZÁGBÓL??OTTHON MIÉRT ADJA A MI ÁRAMDÍJUNK FELÉÉRT AZ ÁRAMOT??A “SZAKEMBEREK” FIZUJÁRÓL NE IS BESZÉLJÜNK!!

 • KUKTA

  ELŐBB ELVESZI A KÖCSÖG AZ ÁLLAMI TÁMOGATÁST,AMI SOKAKNAK ELÉRTE A 25 %-OT IS,AZTÁN CSÖKKENTI A MARADÉKOT 10%-KAL!!A SOK BAROM MEG ALÁÍRJA BOLDOGAN AZ ALÁÍRÁSGYŰJTŐ ÍVEKET!!!!ENNYI BIRKÁT,KOMOLYAN!NEM LÁTJÁK MI FOLYIK ITT????

 • egekbe emelte a kormány a banki díjakat is

  Megdrágult a bankolás – gyakorlatilag kikerülhetetlen az új teher
  2013. június 11. 08:38 Kaszás Endre (Dunántúli Napló)
  BARANYA | Néhány kivétellel a bankok többsége az ügyfeleire hárította a tranzakciós díj forintjait. A banki műveletenként felszámolt tételek éves szinten akár több tízezer forintba kerülhetnek.

 • HurkaGyurka

  Hotter már érti csak a jó nép nem!A Tettyénél a vezér es a gazd,ig. egy- egy szolg.kocsi szolg. lakás a Király u ban Mindketten alföldiek!Ha valaki vállalja akkor legyen helyi vagy környékbeli!Mindjárt nem kell lakás,autóstb.A Volán élén a Horváth Zolinak semmi nem kell csak a fizu!Gyanítom lenne még ilyen ember!Vagy ez csak egy szpáhi birtok?

 • Kampóbaxó

  Hajrá hülye magyarok, előre a nemzeti együttszívás rendcerében! A rezsicsökkentéssel a saját zsebetekből veszitek ki a pénzt, ha meg bedőlnek a közműcégek, a teljhatalmú kormány úgyis benneteket adóztat nyomorékká újabb iundirekt adókkal. Nyeljétek csak az orbánista trükköket, mint gépkacsa a pixelnokedlit, bármit csináltok most már a felcsúti törpe hatalmát szolgáljátok.

 • Hotter

  Nem kéne furikázni a fogyasztók pénzéből, elküldeni a sok hátramozditót és máris nyereségesek lesznek.