Riasztók nélkül ne legyen vakáció!

Nyáron sok ház és lakás marad őrizetlenül a nyaralás idejére – fontos, hogy mindent megtegyünk a biztonság érdekében. Habár tökéletes védelem sosincs, pár tanácsot, javaslatot azért megfogadhatunk és egy kisebb összeget érdemes riasztókra szánni.

hirdetés

A nyári családi vakáció az év fénypontja szokott lenni, ám az elővigyázatosak, aggodalmasabbak számára kardinális problémát jelent a napokra, hetekre egyedül hagyott ház védelme. Könnyű kiszúrni, ha valamelyik ház körül napok óta nincs mozgás, a redőnyök leeresztve. Kiemelt célpont ebben az évszakban a betörők számára.

Horváth Attila pécsi biztonságtechnikus szerint tökéletes védelem nincs, a legtöbbet az elektronikus riasztórendszerektől várhatunk, főleg, ha kivonulószolgálat is rendelkezésre áll. Szerencsére ma már szépen kiépült ez a szolgáltatás, egyre többen veszik igénybe, nem elérhetetlen áron.

redőny
A leeresztett redőny hiába szükséges, árulkodó

Érdemes a ki- és bejárati ajtókon kívül az értékesebb holmikat tartalmazó helyiségekre külön riasztózónát beállítani, ezzel is csökkentve a lopás kockázatát.

Nagy hangsúlyt kell fektetni a melléképületekre. Gyakran megfeledkezünk arról, hogy a különféle tárolókban olyan gépeket, szerszámokat tartunk, amik kelendőek lehetnek egy feketepiacon. Magában a házban „csak” az elektronikai berendezések szúrják ki egyből a behatolók szemét, ezeket gyorsan vihetik – tévé, laptop, hi-fi, stb.

A szomorú tapasztalatok szerint a két fő behatolási pont a nyílászárók és a tető. Ez utóbbit is előszeretettel bontják, ha van tetőablak, úgy még egyszerűbb. Ezért érdemes mindenféle létrát, egyéb mászásra alkalmas tárgyat eltüntetni a közelben. A nyílászárók esetében nehezebb a kérdés: itt egy jobb minőségű – gyakran drágább – fajta ajtó, ablak növelheti a biztonságérzetünket.

betörő
A tetőablak kedvelt behatolási pont – létrát ne hagyjunk elől!

– A kamera jó dolog, de önmagában kevés lehet – mondja a biztonságtechnikus. – S bár már rengeteg fajta van elérhető áron, és egy két megapixeles szerkezet már bőven elegendő egy jó minőségű felvétel készítéséhez, mégis egyre kevesebbeket tart vissza, semmiképpen nem helyettesíthet egy riasztót. Azzal párosítva viszont egy igazán jó védelmi rendszert lehet kialakítani.

A mozgásérzékelőknél problémát jelenthet az is, hogy egy kutya, egy macska, akár egy bogár is megzavarhatja, így azok miatt is jelezhet a készülék.

home alone családi ház
A kultikus Reszkessetek, betörők! családi háza – itt nem a riasztókon múlt a betörés

A jószomszédi viszonynak bizony sok hasznát vehetjük, főleg egy kistelepülésen, ahol akár az egész utcát ismerhetjük. Riasztás esetén sokkal gyorsabban érnek a helyszínre, mint a kiérkező riasztószolgálat, márpedig a betörők egyik legnagyobb félelme az időfaktor.

A szakember végül kiemelte a panellakásokat, ahol a tulajdonosok előszeretettel hanyagolják a biztonsági óvintézkedéseket, holott a társasházakban ugyanolyan könnyű feltörni éjszaka egy lakást, mint bárhol máshol. A lakók nyugodt szívvel hagyatkoznak a lépcsőház kapujára, a szomszédok éberségére. Nagy hiba, érdemes ezekbe a lakásokba is fejlett, modern zárakat beszerelni – mondta.