Utazás: nem érdekli a terror a pécsieket

Sokszor lehetett mostanában hallani, hogy a tunéziai és egyiptomi terrorfenyegetettség, valamint a görögországi gazdasági válság ellenére is sokan utaznának és utaznak ezekbe az országokba. Pécsi utazási irodákat kérdeztünk arról, hogy mindez igaz-e, és hogy jelenleg ezekkel az úti célokkal kapcsolatban mit kell tudniuk a nyaralni vágyóknak.

hirdetés
Uránia Mozi

Tunézia, Egyiptom, Görögország. Ezek az országok mostanában nem a jó hírükről ismertek, már ha az ember nyaraláson töri a fejét. Vétek Emi, a Tensi Tours pécsi irodavezetője és Szurcsikné Csepeli Ágnes, a Kék Minaret utazási iroda munkatársa lapunknak elmondták, hogy a közhiedelemmel ellentétben Görögország nagyon is keresett nyaralási úti cél. A hazai utazásszervezők információi alapján ráadásul az idei nyár egyik legkedveltebb tengerparti célállomása Görögország. A nyaralóhelyeken ugyanis semmit nem lehet érezni a súlyos gazdasági eseményekből, a turisták ki- és visszautazása, és gondtalan kint tartózkodásuk is teljes mértékben biztosított.

Minderről pedig a nyaralók folyamatos visszajelzéseiből bizonyosodtak meg a pécsi irodák. Hozzátették, hogy mindez azért lehetséges, mert a görög szállodaipar teljes egészében magánkézben van, a hoteltulajdonosoknak pedig fő érdeke a minél sikeresebb szezon lebonyolítása, amihez természetesen elégedett vendégekre van szükség.

Vétek Emi megjegyezte, hogy aki Görögországba utazna, az a szokásosnál több készpénzt (lehetőleg eurót) vigyen magával, és ha teheti, akkor ne kártyával fizessen. A görög utak a médiában látható és hallható negatív hírek miatt egyébként az utóbbi napokban olcsóbbak is lettek, számos akció várja az utazókat. Ez pedig azért lehetséges, mert az utazásszervezők mindenképp szeretnének túladni az előre megszervezett különböző utazáscsomagokon.

Tunéziával más a helyzet. A külügyminisztérium „fokozott biztonsági kockázatú” besorolása alatt álló turistaparadicsomba Vétek Emi tájékoztatása szerint már a tavaly tavaszi atrocitások után sem utaztak a Tensitől pécsiek, a nemrég történt szúszai terrortámadás után pedig végképp nem. A tunéziai utakat ők tehát nem is ajánlják – hiszen a külügyminisztérium sem teszi. Aki oda szeretne utazni, annak inkább olyan közkedvelt és biztonságos üdülőhelyeket ajánlanak, mint mondjuk a jelenleg legnépszerűbb Törökország, a nosztalgikus Bulgária, vagy az örök kedvenc Spanyolország.

Szurcsikné Csepeli Ágnes elmondta, hogy a Kék Minaret utazási irodánál nem ajánlanak más úti célt Tunézia helyett. Egyrészt mivel a pécsi utasok döntő többsége kitart eredeti úti célja mellett, másrészt pedig azért, mert elmondása szerint minden utazónak joga, hogy oda menjen nyaralni, ahova akar – amíg azt a külügyminisztérium meg nem tiltja. Azok pedig, akik tőlük utaznak a terror sújtotta országba, nem hiszik, hogy a szúszai merénylethez hasonló újra előfordulna akkor, mikor ők pont ott nyaralnak. Arra azonban felhívta a figyelmet, hogy akik Tunézia mellett döntenek, mindenképp jelentkezzenek be a tuniszi külképviseleten és mobiltelefonjuk a nyaralás alatt mindig legyen bekapcsolva.

Ugyan a magyarországi utazásközvetítők a pár héttel ezelőtti áraknál 20-30 százalékkal olcsóbban kínálnak tunéziai nyaralást, ez azonban még a pécsi irodáknál nem érezteti a hatását, noha egyik iroda képviselője sem tartotta kizártnak, hogy a jövőben valóban csökkenni fognak az árak.