Rom lesz a felbecsülhetetlen értékből?

Ferhád pasa hányattatott sorsú dzsámija évek óta szinte érintetlenül áll Pécs szívében, a Kazinczy utcában egy magántulajdonú telken. A “Hulló vakolat” tábla mellett támaszgerendák ékesítik az utcát, a romokat pedig lassan elnyeli az anyatermészet – csak némi remény van a felújításra. Ehhez a tulajdonos hozzájárulása és a török állam segítsége is kellene.

hirdetés

A Kazinczy utcai egykori kaszinó elbontásával láthatóvá váltak a 16. században felhúzott dzsámi romjai, amit a fellázadt katonák által meggyilkolt Ferhád pasa emeltetett. A dzsámihoz tartozó minaret még a 19. században is állhatott, magának az épületnek a nagy része azonban elpusztult. A jelenleg a természet erejének kitett északi falrészlet maradt meg, amelyen még látszanak a török építészet különlegességei.

ferhad pasha dzsámi03

A telek jelenleg magántulajdonban van, így a városnak, illetve az államnak alig van lehetősége van arra, hogy megmentse a romokat. Erre mindössze egy, még 2013-ban létrejött török-magyar szándéknyilatkozat ad reményt, amely szerint mintegy egymilliárd forintot szánnának a török műemlékek felújítására Pécsett.

Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezérigazgatója elmondta, ennek  az együttműködésnek a keretében, a  Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség (TIKA)  forrásaiból újult meg a Rókus-domb aljában az egykori török kút, s mivel ez a munka jól sikerült, így  már közel egy éve zajlanak egyeztetések a második projekt, az Idrisz baba türbéjének felújításáról.

Az Édesanyák úti gyermekklinikán található török emléket 2016-ra tennék rendbe, de a Ferhád pasa dzsámijának romjairól sem feledkeztek meg. Ez azonban azért is utolsó a sorban, mert a telek magántulajdonban van.

dzsámi7

Merza Péter amondó, hogy a városnak nincs pénze a telek megvásárlására, így csak javaslatokat tehet annak érdekében, hogy milyen funkció s milyen műszaki tartalom valósuljon meg ott. A török fél nem akar pénzt invesztálni az ingatlanvételbe, elsősorban restaurálásra szánják a forrásokat. Úgy tudjuk ráadásul, hogy a telekért irreálisan magas árat szeretne kapni annak tulajdonosa.

A projekt bonyolultsága miatt az előkészületek csak a Kazinczy utcai ingatlan tulajdonosával való megegyezés után kezdődhetnének meg, ám ez legjobb esetben is csak jövő év végén indulhat meg. Most a telektulajdonosnak kötelessége gondoskodnia arról, hogy a romok ne pusztuljanak tovább, illetve biztosítania kell a közlekedést az utcafronti omladozó homlokzat alatt.

A Kazinczy utcában a régészek a dzsámi mellett egy török fürdőt, egy derviskolostort és egy lakóházat is feltártak. A korábbi tervek szerint itt kulturális és idegenforgalmi központot hoznának létre, kisebb hotellel, fürdővel és egy török bazárral. Egyelőre azonban még nem dőlt el, hogy mi lesz a projekt végleges tartalma.

hirdetés