Romáknak adtak munkát

A Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület által lebonyolított munkaerő-piaci programban megváltozott munkaképességű embereknek biztosítottak munkát. Összesen 200 embert vontak be a projektbe, közülük 46-an helyezkedtek el.

hirdetés

A pécsi romaszervezet 1989-ben jött létre, az első időszakban inkább a jogvédelem volt a tevékenységük fókuszában, ám ez később kibővül a foglalkoztatási programok lebonyolításával – mondta az egyesület elnöke szerdán. Kosztics István erről az Új pálya, új esély projektjük zárórendezvényén számolt be.

Az 56 milliós támogatásból megvalósult program keretében megváltozott munkaképességű munkanélkülieknek tartottak felkészítő tréningeket, hogy segítsenek nekik visszatalálni a munka világába, ezért mentálisan is felkészítették őket a passzív életmódjukhoz képest megterhelést jelentő munkavállalásra.

A tréningek után a képesítéssel, szakmával rendelkezők a munkaerőpiacon, illetve a partner foglalkoztatóknál találtak munkát. A program látókörébe 200-an kerültek, közülük pedig 46-an találtak munkát. A cigány egyesületnél bíznak abban, hogy további személyeknek is sikerül elhelyezkedniük.

Őri László, Pécs alpolgármestere a rendezvényen kitért rá, a pécsi önkormányzat az elmúlt időszakban számos olyan döntést hozott, amelyeknek az volt a célja, hogy a városban is elérhessék azt, hogy aki dolgozni akar Pécsen, annak legyen lehetősége munkába állni.

– Az önkormányzat a kormányzati célkitűzésekkel összhangban a teljes foglalkoztatottságot szeretné elérni a városban – mondta a Őri László. – Ezért a munkahelyteremtés az elsődleges célunk, s a roma szervezet programja is ezt valósítja meg. Nemrég jelentette be a Harman, hogy idén 400 új munkahelyet létesít, a következő hetekben pedig újabb bejelentések várhatóak más területről.

Őri szerint a mostani program a tekintetben is kivételes, hogy olyan embereknek tudtak munkát adni, akik megváltozott munkaképességűként hosszú ideje nem voltak képesek elhelyezkedni.

– Meg kell becsülnünk ezt a létszámot is, köszönet illeti a cigány egyesületet is az eddigi tevékenységéért – hangsúlyozta Őri.