Romákról tanácskoztak Pécsen

Nemzetközi roma konferenciának adott otthont a Gandhi gimnázium hétfőn. Az Európa több országából érkező, oktatásban dolgozó szakértők a romák helyzetéről osztották meg egymás között tapasztalataikat.

hirdetés

Kerekasztal-beszélgetések, workshopok formájában zajlott Pécsen a cigányság oktatásban betöltött szerepét boncolgató konferencia. A résztvevők megvitatták a kisebbségi oktatást a különféle iskolákban, és, azt hogy milyen esélyei vannak egy képzett roma fiatalnak az elhelyezkedésben, a karrierépítésben.

Ugyanakkor nem csupán a jelenlegi helyzetre térnek ki: nagy hangsúlyt fektettek a szervezők arra is, hogy megvitassák: hogyan változott a cigányság oktatása az elmúlt évtizedek során.

A konferencián Őri László, Pécs alpolgármestere nyitóbeszédében hangsúlyozta, Pécs kultúrájának, kulturális életének szerves részét képezi a tíz itt élő nemzetiség közötti példátlanul békés együttélés. A város ad otthont Magyarország első és egyetlen cigány és roma nemzetiségi, érettségit adó középiskolájának, ahol magas szintű oktatói – nevelői és társadalmi felzárkóztatási munka folyik.

gandhi konferencia
Őri szerint Pécsett a nemzetiségi együttélés példamutató

Ezt honorálja a városvezetés és a kormány is, ennek jele az a közel milliárdos fejlesztés ami a közelmúltban fejeződött be – tette hozzá.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának felzárkóztatási oktatási referense, Madarassy-Nagy Erika ismertette, Európa legnagyobb nemzetiségét a romák alkotják – ez mintegy 10-12 millió főt jelent. A szegénységgel leginkább fenyegetett népcsoport, várható élettartamuk a legkisebb, ugyanakkor ezzel párhuzamosan számuk drasztikusan növekszik.

gandhi konferencia3
Európa számos országából érkeztek szakértők

A megoldandó kérdés, az életkörülmények javítása már nem csupán egy nemzetre, az egész Unióra tartozik. Ezért fontos, hogy nemzetközi fórumon is szó essen erről, a konferencia pedig ezt a nemes célt szolgálja – fejezte be.