Megismerhetjük a roma kultúra kincseit

Közös értékeink címmel országos pályázat indul 1 milliárd forintos keretösszeggel, jelentette be szerdán Pécsett Czibere Károly társadalmi felzárkóztatásért és Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár. A pályázat révén a roma kultúra kincsei kerülhetnek a nagyközönség elé.

Pécsett, a Gandhi Gimnáziumban jelentették be szerdán, hogy új, országos pályázati lehetőség indult, amelyből a roma kultúra értékeinek bemutatására nyílik lehetőség. A Közös értékeink nevet viselő pályázat bemutató sajtótájékoztatóján Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár utalt rá, nem véletlen a helyszínválasztás, a felzárkóztatásban fontos ügyeket ott kell bejelenteni, ahol a helynek is üzenete van.

Az államtitkár elmondta, a most meghirdetett 1 milliárdos keretre 2019-ig lehet pályázni, a cél a roma kultúra bemutatása. Harminc-ötvenmilliós, komplex projekteket várnak, lehetőség nyílik kiállítások szervezésére, CD-k kiadására, táncesemények létrehozására, amelyek mind a roma kultúra sokszínűségét mutatják be. A pályázat teljesen nyílt, például civil szervezetek, egyházak, egyesületek is pályázhatnak.

roma, pályázat, gandhi, hl05
Czibere Károly és Hoppál Péter a Gandhiban

– Nem egymás mellett, hanem együtt szeretnénk élni a romákkal – hangsúlyozta Czibere Károly, aki arra is utalt, vannak olyanok, akik politikai tőkét szeretnének abból kovácsolni, hogy a párbeszédképtelenséget erősítik a romákkal szemben. A mostani pályázat ebben is segíthet, hiszen több ismeretet közvetíthet a sokszínű roma kultúrából. Az államtitkár közölte, mások pedig azt próbálják üzenni a romáknak, akkor járnak jól, ha a számkivetettség képét erősítik, de a kormány szerint a közös jövőre kell építeni.

Hoppál Péter pécsi országgyűlési képviselő, kulturális államtitkár azt hangsúlyozta, a kormány szerint a magyarországi roma kultúra egyben európai kulturális erőforrás is. Mint fogalmazott, örül annak, hogy ezt az országos pályázatot Pécsett jelenthették be, hiszen a város mindig is olyan hely volt, ahol békében éltek, élnek együtt a nemzetiségek. Hoppál Péter utalt rá, az előző évek munkájának már országosan is látszanak az eredményei, példaként említette a pécsi Gandhi Gimnázium roma tehetségmegőrző munkáját, de azt is, hogy egyre több tehetséges roma zenész fut be egy-egy tehetségkutatón, gyakran a többségi magyar társadalom szavazataival.

Az esemény előtt egyébként a résztvevők láthatták is, milyen értékek bemutatására, megőrzésére nyílik mód az egymilliárdos országos pályázattal: a Gandhi Hagyományőrző Együttese adott látványos műsort.

hirdetés

Hirdetés