Bréking: Rövidebb lesz a nyári vakáció?

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) köznevelésért felelős államtitkára szerint elképzelhető, hogy lerövidül az iskolások nyári szünideje, de ellensúlyozására meghosszabbítanák az őszi, téli és tavaszi szüneteket. Az általunk megkérdezett tanárok szerint az elképzelés nem rossz, de nehezen kivitelezhető.

hirdetés

“Azt gondolom, hogy ideje gondolkodni sok ok miatt a hosszú nyári szünidőn. De inkább fogalmazzuk meg arról az oldalról, hogy a tanítási napok számát egy picit másképp rendezni” – mondta az ATV kedd reggeli műsorában Czunyiné Bertalan Judit köznevelésésért felelős államtitkár.

Az államtitkár szerint azon gondolkodnak a minisztériumban, hogy miként lehetne jobban elosztani a tanítási napokat. Így lehetne hosszabb az őszi és téli szünet, és a tavaszi pihenőnapok sem csak húsvét néhány napjára korlátozódnának.

A szakember által elmondottakból kikövetkeztethető, hogy akár pár héttel korábban elmehetnének vakációra a diákok – például június elején -, ugyanakkor szeptember elsejénél hamarabb, augusztus 20. környékén kezdődhetne a tanév.

Az általunk megkérdezett pécsi tanárok szerint az elképzelés nem rossz, de nehezen kivitelezhető. A 32 éve a tanári pályán tevékenykedő Kálecz Rudolf szerint jót tenne, ha a többi szünet időtartama meghosszabbodna, bár nem lát esélyt arra, hogy mindez megvalósuljon.

– Magyarországon nincsenek légkondicionált iskolák, mint Németországban, ahol csak júliusban ér véget a tanév. Júniustól augusztus végéig van a legmelegebb, sem a nyár elejét, sem a végét nem lehet kibírni a hőséget az iskolákban – mondta a Hajnóczy Kollégium pedagógusa.

Fekete Mária, a Pedagógusok Szakszervezetének pécsi területi titkára szerint ők még nem hallottak arról, hogy változtatást vezetnének be a tanév menetével kapcsolatban. Mint mondta, a következő tanév is biztos, hogy június 15-én ér véget 2016-ban.

A többi, általunk megkérdezett pedagógus többsége tehát jónak tartaná, ha csökkentenék a nyári- és növelnék a többi szünidő hosszát, de az elképzelés megvalósítását nehezen végrehajthatónak tartják. Ráadásul a kötelező 185 oktatási napot mindenképpen meg kell tartani, tehát a tanítási napok megfelelő elosztása körül még biztos lesz tennivaló.

[box title=”Mi lesz a nebulókkal?”]A nyári vakáció sok szülőnek okoz fejtörést a gyerekelhelyezést illetően. A táborok ugyan jó időtöltést jelentenek, de sok pénzt emésztenek fel, s nem minden családban van nagyszülő, akinél hosszabb időre is elhelyezhető lenne a gyerek. Az iskolákban viszont nincs ügyelet pillanatnyilag, bár az önkormányzatok nyári napköziket szervezhetnek. Az államtitkár felvetette, hogy a későbbiekben az iskolák és az önkormányzatok együtt gondoskodjanak a diákok nyári felügyeletéről.[/box]