Elfoglalta Pécs a Magasházat

Hivatalosan is elfoglalta csütörtökön a pécsi önkormányzat a Magasházat, ami azt jelenti: elindulhat a bontás előkészítése, a város jó eséllyel számíthat egymilliárd forintnyi kormányzati támogatásra, hogy eltüntethesse a szellemházat.

hirdetés

Páva: vége a tötymörgésnek
Páva: vége a tötymörgésnek

Páva Zsolt polgármester csütörtökön reggel a Magasház tövében azt mondta: új időszámítás veszi kezdetét a létesítmény történetében, hiszen az önkormányzat – immár tulajdonosként – véget vet a két és fél évtizedes tötymörgésnek.

Hivatalosan is birtokba került ugyanis a pécsi önkormányzat a Magasháznál. Páva Zsolt polgármester leszögezte: a maximális biztonsági előírások betartása mellett fogják bontani a lakatlan épületet.

– Pécsnek azért kellett cselekednie, mert a város nem volt abban a helyzetben, hogy az idegen kézben lévő házzal bármit is kezdjen. Ezért szereztük meg 25 millió forintért az épületet birtokló cég állami felszámolásán a Magasházat – közölte a városvezető. Hozzátette: az épület 2008-as eladása miatt az előző városvezetés „megfosztotta Pécset attól, hogy érdemben lépni tudjon az ügyben”.

Páva Zsolt beszámolt arról, hogy a közelmúltban eldőlt: Pécs csak abban az esetben kaphatja meg azt az 1 milliárd forintos állami támogatást, amelyre Orbán Viktor miniszterelnök ígéretet tett, ha megszerzi a házat.

– Ez a mai átadás-átvételi jegyzőkönyv aláírásával megvalósult. Mostantól igyekszünk a leggyorsabban, pörgősen, minél előbb végére járni az ügynek, gondoskodunk a bontásról, hiszen minden jogi akadály elhárult az elől, hogy intézkedni tudjunk – mondta Páva Zsolt.

[note note_color=”#66c9ff”]Páva Zsolt felidézte a legfontosabb állomásokat a Magasház történetében. 1974-ben kezdték építeni, 1976-ban költöztek be az első lakók. Először 1983-ban észlelték a korrózió nyomait a vázszerkezetben, majd 1988-ban nyilvánították életveszélyesnek. A lakók 1989-ben költöztek ki. 2003-ban 360 millió forintért erősíttette meg az épületet Toller László. Ezt követően a város eladta az ingatlant, de 2007-ben az újra visszakerült az önkormányzat tulajdonába. 2008-ban Tasnádi Péter (MSZP) polgármestersége idején újra eladták azt, ezúttal a spanyol Milton-csoportnak. Végül tavaly egy magánszemély tulajdonába került a szellemház.[/note]

Annak kapcsán, hogy mikorra maradhat üres telek a létesítmény helyen, Páva nem adott meg konkrét időpontot. – Nem szokásom felelőtlenül ígérgetni, annyit azonban ki merek jelenteni, hogy mostantól minden megváltozik, vége az időhúzásnak és a semmittevésnek, a lehető legnagyobb sebességre kapcsolunk – mondta.

Gyorsan akarnak bontani!
Gyorsan akarnak bontani!

Páva Zsolt kérdésre válaszolva azt mondta, korai lenne még belemenni a bontás részleteibe, illetve, hogy legkorábban mikor kerülhet erre sor, az viszont egészen biztos, hogy a legfontosabb szempont a környéken élők biztonsága lesz, illetve az, hogy a lehető legkisebb kellemetlenséggel és kényelmetlenséggel járjon majd a bontás.