Rudán Joe dallal védi a magyar határt

Már közel negyvenezren nézték meg az Európa Projekt elnevezésű együttes Védd meg a határt! című dalát a Youtube-on. A többségében pécsi zenészek kaptak hideget-meleget a klip és a dalszöveg miatt, sőt, a videót kommentálni sem lehet már az oldalon. Ennek ellenére az alkotók büszkék a zenéjükre.

hirdetés

Egy hónapja látható a legnagyobb közösségi videomegosztó oldalon a főként pécsi rockerekből álló Európa Projekt nevű formáció Védd meg a határt! című dala. Az Európát veszélyeztető illegális migrációról szóló klipben feltűnik Rudán Joe is, aki örömmel tett eleget barátja, a szöveget író Palancsa Gábor felkérésének.

Mint mondta, teljesen azonosulni tud a dal témájával, szerinte felháborító, hogy a politika segítségével csalják a keresztény Európába ezeket az embereket. Úgy véli, hogy a valóban menekülteket és a becsületesen dolgozni akarókat be lehet fogadni, de az ingyenélőket, a segélyekre ácsingózókat, a balhézó migránsokat nem szabad eltűrni hazánkban.

rudan joe - vedd a hatart
Rudán Joe szerint nincs szükség ingyenélőkre

Ami a dal fogadtatását illeti, azt nem mindenki fogadta örömmel. A szövegíró Palancsa Gábor a közösségi oldalán azt írta, hogy “Kapunk az arcunkra rendesen! Néhányan – nem túl elegánsan – a zenészek külsőjét kritizálják, vannak, akik a több százmilliós hollywoodi filmtrükköket hiányolják. (A dal és a klip gyakorlatilag nulla pénzből és rengeteg szívből született.) Elsősorban azonban a tartalom miatt alakul ki a legnagyobb ellenszenv (gyakran gyűlölet). Ezt lehetett sejteni előre”.

Lapunknak nyilatkozva Palancsa Gábor elmondta, hogy főleg a balliberális oldal – bár nem szereti ennyire leegyszerűsíteni a dolgokat – részéről érték őket támadások. Volt olyan zenei magazin, ahol egyenes elküldték őket melegebb éghajlatra…

– Arra természetesen számítottunk, hogy a témája miatt vihart fog kelteni. A baloldalról jöttek a gyalázkodások, bár a zenéhez nem sok közük volt. Emellett a zenészek külsejére is érkeztek rosszindulatú megjegyzések – fogalmazott. Ezért a csatornán látható kliphez már nem lehet kommenteket fűzni, letiltották azokat.

A projekt során a zenészek teljesen ingyen vállalták a közreműködést, semmilyen anyagi juttatást nem kaptak. Palancsa megkeresett több, országos hírű zenészt is, ám voltak, akik nem kívántak részt venni a projektben, viszont így is szerepel a klipben Rudán Joe, valamint a Napoleon Boulvard egykori énekese, a nemrég rockoperát szerző Barcsik Valéria is.

Íme, a klip: