Saját tapsuk lesz a pécsieknek

A pécsi önkormányzat levédetné az újévi koncerten elhangzó Radetzky-induló során vezényelt tapsrendet. A városnak ezzel különleges értéke lenne.

hirdetés

Aki járt már a Pannon Filharmonikusok pécsi újévi koncertjén, az tudja: azon túl, hogy az előadás mindig könnyed, érdekes és ünnepi, valamilyen meglepetéssel is szolgál.

Idén és tavaly januárban különleges előadásban hangzott el a Radetzky-induló, amely egyébként kedvelt eleme az újévi koncerteknek. Bogányi Tibor vezetőkarmester vezényletével a közönséget is bevonták az előadásba, s külön tapsrendet “játszott” a publikum, amely különleges kohéziós erőt teremtett. Ezt szeretné a város most levédetni a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál “Pécsi Tapsként”.

– Először három szólamban szólaltattam meg a közönséget, amelyet több csoportra osztottam fel – mondta az előzményekről Bogányi Tibor. – A következő alkalomkor, az idei újévi koncerten már hét szólamban tapsoltak a pécsiek. Ez unikum, a közönség virtuozitását igényli. Bécsben sincs ilyen – mondta.

A 3-4 perces Radetzky-induló alatt nagyon oda kell figyelnie a publikumnak a karmesterére, aki ilyenkor nemcsak a zenekart, hanem a hallgatóságot is irányítja, hogy mikor, melyik szólam lépjen be.

– A Pécsi Taps esetében legalább három szólamot kellene megszólaltatnia az adott karmesternek, és ez mindig a pécsi közönség közreműködésével történhetne – vázolta fel az elképzelést Bogányi Tibor, aki szerint komoly útja lehet a különleges tapsnak. A 2014-es újévi hangversenyen újra felelevenítik a produkciót.