Schifferék másképp mentenének

Olcsó trükknek tartja az LMP a kilakoltatási moratórium bevezetését. Schiffer András a pécsi lakossági fórum előtt saját javaslatukat tartotta megfelelőnek a hitelesek megmentésére.

hirdetés

Az LMP parlamenti frakciójának társelnöke és Keresztes László Lóránt, pécsi LMP-s képviselő is részt vett azon a lakossági fórumon, amelyet a devizahitelesek problémái miatt rendeztek meg Pécsett. A fórum előtt tartott sajtótájékoztatón Keresztes kitért rá, hogy Pécsett igencsak aktív a Patacs-Rácváros Egyesület, amely már pertársaságot is alapított, s jogi segítséget is nyújt a bajba jutott hiteleseknek.

Schiffer András a kormány minap meghozott intézkedései kapcsán azt mondta, az árfolyamgát kiszélesítése helyes, de csak a felszínt kapargatják, és olcsó trükknek tartja, hogy meghosszabbították a kilakoltatási moratóriumot.

Az LMP-sek szerint az ő javaslatuk megoldás lehetne, ám azt még a parlament illetékes bizottsága nem vette tárgysorozatba, így kérdés, hogy tárgyalják-e majd.

Schiffer szerint az ő javaslatuk három pilléren nyugszik.  Amikor a devizahitel károsultak bírósághoz fordulnak a hitelszerződésük kapcsán, akkor a bíróságoknak kötelezően kellene vizsgálniuk a szerződés egészét; a bankoknak meg kell tiltani azt, hogy a követeléseiket kiadják kétes hátterű kóklercégeknek behajtásra; valamint csak jogerős bírósági döntés után történhessen az eladósodottak kilakoltatása.

Róna Péter közgazdász, az Ökopolisz Alapítvány kuratóriumának társelnöke szerint először azt kell tisztázni, jogi szempontból létezik-e a devizakölcsön intézménye, vagy sem. Amíg erre nem kerül sor, addig csak a maszatolás megy.

Az Országgyűlés kedden a Fidesz javaslatára döntött az árfolyamgát kiszélesítéséről és a kilakoltatási moratórium meghosszabbításáról április 30-ig. A kormányzati számítások szerint nagyjából 150 ezer embernek segítenek a lépéssel.

  • Rosenheim

    Elhuznanak innen ugy … de mindd