Schmuck Roland: „Most különösen ráfér a segítség a helyi vállalkozásokra”

Schmuck Roland, a pécsi önkormányzat Költségvetési és Gazdasági Bizottságának elnöke

Szerdán adta át ünnepélyes keretek között Péterffy Attila, Pécs polgármestere a Déli Ipari Parkban, az önkormányzat által elnyert EU-s forrásból kialakított üzemcsarnok kulcsát a Matro Kft. ügyvezető igazgatójának. A speciális konstrukcióról – tehát hogy a város épít üzemcsarnokot és azt bérbe adja –, illetve az elkövetkező évek lehetséges helyi gazdaságfejlesztési irányairól dr. Schmuck Rolandot, az önkormányzat Költségvetési és Gazdasági Bizottságának elnökét kérdeztük. 

Az önkormányzati képviselő, a Közgazdaságtudományi Kar adjunktusa szerint jó irány, ha a város ily módon segíti a pécsi vállalkozásokat. Most különösen ráfér a segítség a helyi vállalkozásokra, amikor a globális járványhelyzet okozta korlátozások és leállások miatt a gazdaság számos szektora, köztük az autóipar, és az autóipari beszállítók – amilyen a Matro Kft. – is nagyon komoly nehézségekkel küzdenek. 

hirdetés

Schmuck Roland felhívta a figyelmet arra a közelmúltban lezárult pécsi kutatásra, ami egyértelműen megmutatta, mely szektorokra csapott le leginkább, és melyekre kevésbé a járványhelyzet okozta válság. Miközben a turizmus és a vendéglátás vagy az autóipari beszállítók nagyon megsínylették, addig a kiskereskedelem viszonylag jól át tudta vészelni az elmúlt hónapokat. Sokat elmond a helyzet súlyosságáról, hogy a megkérdezett több mint százból csak néhány pécsi cég nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem érintették, érintik a nehézségek. 

A gazdasági szakember ugyanakkor optimista, szerinte Magyarország és Pécs hosszú távon akár még nyertese is lehet a globális gazdasági problémákat okozó járványhelyzetnek. Mondjuk akkor, ha a nagy nemzetközi cégek úgy döntenek, hogy a már évekkel ezelőtt jellemzően a Távol-Keletre kiszervezett beszállítóikat, vagy azok egy részét visszahozzák Európába, azért, hogy az alapanyag- és alkatrészellátásuk zavartalanabb lehessen egy esetleges későbbi krízishelyzetben. Schmuck Roland szerint néhány éven belül eldől, így lesz-e, de az most már szinte bizonyos, hogy nem lesz azonnali „visszapattanás”, 2022 előtt nem áll helyre a gazdaság.

A képviselő elmondta, az önkormányzat célja és feladata, hogy megteremtse helyben a gazdaságfejlesztés infrastrukturális kereteit, megfelelő feltételeket biztosítva a vállalkozások számára. A városvezetés üzemcsarnok-építésen kívül irodaház-fejlesztésekben is gondolkodik – árulta el Schmuck Roland. Az irodaházakat szolgáltató cégek vehetnék majd bérbe, amint ez korábban az ITSH és az előző önkormányzati vezetés együttműködése nyomán történt. Az ehhez hasonló szolgáltató központok számára a helyi, idegen nyelven is jól beszélő, képzett munkaerő vonzó tényező.

Egyrészt tehát fontos az itt lévő cégeket segíteni, de nem kevésbé lényeges, hogy új vállalkozásokat tudjunk a városba vonzani – véli a képviselő, aki szerint Pécsnek igenis jó adottságai vannak, hiszen van egyetem, munkaerő, szaktudás, infrastruktúra, reptér, autópálya. Hozzátette, az önkormányzatnál már egy külön főosztály dolgozik azon, hogy a város megfelelő ajánlattal tudja fogadni a beruházni akaró érdeklődőket. Külön stratégiát kell alkalmazni azoknak a cégeknek az esetében, akik nem gondolkodnak Pécs városában, amikor a beruházásaikat tervezik. Az ő esetükben a városmarketinget kell bevetni, felhívni a figyelmet a városra, annak vonzó adottságaira. A képviselő szerint más területről van ugyan szó, de jó példa a városmarketing fontosságára a néhány hete kezdődött Pécs Nyitva! kampány, aminek vélhetően van szerepe abban, hogy helyiek és turisták is egyre nagyobb számban jelennek meg a pécsi vendéglátóhelyeken.

hirdetés

Hirdetés