Schumacher miatt kaszálnak a síkölcsönzők

Divat lett a bukósisak amióta Michael Schumacher balesetet szenvedett a Francia-Alpokban, legalábbis ez látszik az eladásokból. A pécsi kölcsönzőket megrohanták a síelők, inkább vesznek, mint kölcsönöznek sisakot.

hirdetés
Uránia Mozi

A forma 1-es pilóta balesetére volt szükség ahhoz, hogy komolyan vegyék az emberek a bukósisak használatát. Az elmúlt másfél hónapban 40-50 százalékkal több sisakot adtunk el, mint eddig. Érdekes, hogy a kölcsönzésben nem jelentős a növekedés – tudtuk meg az Okita-Sí kölcsönzőben. Szinte kivétel nélkül a Forma 1-es pilóta tragédiája ösztönzi a vásárlókat, többen megjegyzik viccesen, hogy ezért vesznek saját sisakot. Jellemzően a közép és drága, márkás sisakokat viszik, amelyek ára 20-30 ezer forint körül mozog.

sisak2-FORIS (1)

-Én is követtem Schumi sorsát, Forma 1 rajongó vagyok – mondta lapunknak a kölcsönzőben egy sisakot próbáló lány. Hornok Anna még sosem síelt, most gondolkozik a felszerelés és a sisak beszerzésén.  – Legfontosabb a balesetvédelem, de egy nőnek szerintem fontos, hogy a sisak összhangban legyen a ruhával – a divatos megjelenés elengedhetetlen.

– Nálunk nem jellemző a kereslet növekedés – mondta Juhász László, a Press Sí vezetője. – Én mindig sisak párti voltam, minden kölcsönzéskor felhívtam a figyelmet, hogy fontos annak viselése a komoly sérülések elkerülése miatt – tette hozzá.

Van olyan angliai üzlet egyébként, ahol 400 százalékkal nőttek a bukósisak eladások Schumacher balesete óta. Az egyik pécsi bolt eladója szerint általában az utolsó sisak, amivel a síelők foglalkoznak: komoly összegeket költenek nadrágokra és speciális dzsekikre. A bukósisakot viszont korántsem veszik olyan komolyan, mint kellene. Az eladó sajnálja, hogy ilyen tragédiára volt szükség ahhoz, hogy az emberek rájöjjenek, mennyire fontos a megfelelő védőfelszerelés.

[box title=”Miért szükséges a bukósisak a sípályákon?”]A carvinglécek elterjedése, a snowboard térhódítása sajnos együtt jár azzal, hogy mind gyakoribb a fejsérülés a sípályákon. A felgyorsult tempó, a könnyed kanyartechnika számtalan ütközést eredményez, a síbalesetek száma az utóbbi években megtízszereződött.

Eséskor, ütközéskor – ha nem a térdünk – leggyakrabban a fejünk sérül, ez csapódik a hónak, de leginkább valami kemény tárgynak: kőnek, fának a másik sífelszerelésének. A fejsérülés bukósisakkal nagy valószínűséggel megelőzhető. Különösen védtelenek a gyermekek, akiket kis termetük, könnyű súlyuk miatt elsodornak a figyelmetlen száguldozók.

A sisak – amelynek használatát Olaszországban 2005. január 1-től 14 éves kor alatt kötelező – egyre inkább nélkülözhetetlen kellékké válik a havas lejtőkön is.

A gyermekkorban bekövetkező súlyosabb síbalesetek között toronymagasan vezetnek a különféle fejsérülések. Ezt megelőzendő, vásároljunk vagy béreljünk gyermekeinknek bukósisakot! Felnőttek pedig ne szégyelljék, a versenyzők sisak nélkül ki sem mennek a pályára! [/box]

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Több külföldi sípályán már évek óta kötelező a siak használata. Nem véletlenül!

  2. azért mert Schumi ott hibát követett el és ekkora tragédia lett nem kell követni és ebben az a leg szomorubb hogy Schumi tragédiája miatt kaszálnak a Boltosok mert valakinek ez fás de ők meg csak örülnek mert több pénzük van

Comments are closed.