Pécsen segítenek beindítani vállalkozását!

Sikerre vinni egy üzleti vállalkozást nem könnyű feladat. Kezdve az ötlet megszületésétől, a bürokrácia bonyolult útvesztőiben való eligazodáson át egészen az életképes üzlet megvalósításáig. Szerencsére Pécsen is vannak olyan szervezetek, akik a helyi gazdaság élénkítését tűzték ki célul. A teljesség igénye nélkül megpróbáltuk összegyűjteni, hogy kikhez fordulhatnak a vállalkozók, ha elvesztek a „sűrűben”.

hirdetés

Amennyiben pécsi vagy környékbeli üzletemberek, cégtulajdonosok vagyunk, esetleg akadt egy jó ötletünk, amit szeretnénk megvalósítani, első körben mindenképpen érdemes megkeresnünk a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarát.

Többe kerül vagy sem? Csak ez érdekli a cégeket!

– Évek óta elemezzük, hogy mi kell a vállalkozóknak. A legfontosabb a pénz, ezért átvizsgáltuk a Baranya megyében működő pályázatíró cégeket. Közülük pedig azokból, amelyeket minden szempontból megbízhatónak és korrektnek találtunk, szerveztünk egy közösséget, akik nem egymás ellen dolgoznak, hanem felosztják egymás között a segítségre szoruló vállalatokat – mondta el lapunknak Rabb Szabolcs, a PBKIK Innovációs Osztályának vezetője.

Amennyiben egy cég pályázni szeretne, és csupán forrásra lenne szüksége, a hamar@pbkik.hu e-mail címre jelezheti az igényét Hamar László projekt menedzsernek. A kamara ezt követően kiközvetíti az illető vállalkozót azokhoz a megbízható pályázatíró vállalkozásokhoz, amelyek szerepelnek az adatbázisban.

A kamara ezen kívül folyamatosan szervez tréningeket és tanfolyamokat, amik az önkéntes kamarai tagoknak jelképes, de a külsős vállalkozóknak is csak néhány ezer forintos összegbe kerülnek. Továbbá a szervezeten belül működik Iparjogvédelmi Központ, ahol bárki díjmentesen kérhet és kaphat tanácsot iparjogvédelmi kérdésekben.

Léteznek még a kamarán belül szakmai klubok, például HR klub, marketing klub, munkavédelmi klub, ahol az adott területen dolgozók gyűlnek össze és tartanak havi rendszerességgel megbeszéléseket. A klubok indítását kamarai tagok kezdeményezhetik, de a csoportokhoz gyakran kívülről is lehet csatlakozni – fűzte hozzá Nagy Eszter a PBKIK munkatársa.

Emellett a tervek szerint jövőre indul egy úgynevezett senior tanácsadó hálózat, melynek lényege, hogy egykori cégvezetők, cégtulajdonosok segítik majd tanácsaikkal, tapasztalataikkal a fiatalokat teljesen díjmentesen.

kézfogás, testbeszéd

Reggelizve üzletelni, üzletelve reggelizni 

Kapcsolatépítési lehetőség gyanánt szintén említésre méltóak a Pécsen is elérhető, úgynevezett üzleti reggelik. A kétheti rendszerességgel megszervezett kellemes hangulatú beszélgetések nem titkoltan azért jöttek létre, hogy a környékbeli vállalkozók könnyebben megismerkedhessenek majd üzleti kapcsolatba léphessenek egymással – mondta Végvári Igor, a programot szervező Business Contact Community Kft. regionális szervezetfejlesztési vezetője.

A közösséghez bárki csatlakozhat, és a reggeli megbeszéléseken lehetőséget kap a bemutatkozásra, elmondhatja ki ő, mivel foglalkozik és milyen partnereket keres.

Két alkalommal pár ezer forintért részt lehet vehet az üzleti reggeliken, éves tagdíj fejében pedig az összes alkalom nyitva áll a vállalkozó előtt.

Más módszertannal és struktúrával működik ugyan, de van még egy hely ahová mindenképpen érdemes „bekopogtatni”ha van egy jó ötletünk, és úgy érezzük, egyedül nem boldogulunk. Két és fél éve alakult meg a Pécsi Közgazdaságtudományi Kar berkein belül a Simonyi Üzleti – és Gazdaságfejlesztési Központ. A vállalkozásfejlesztéssel foglalkozó szervezet elsősorban az egyetemi hallgatókra, kutatókra fókuszál, de senkit nem utasítanak vissza, akinek segítségre van szüksége.

– Mi a vállalkozói kapacitás gyakorlati fejlesztésében látjuk a jövőt. Vagyis akik a saját kezdeményezésüket szeretnék megvalósítani, azokat bevisszük egy proaktív, kreatív közegbe, ahol hozzájuk hasonló egyénekkel közösen, csapatban dolgozva tanulhatják meg, hogy mi az, hogy vállalkozni – így Bedő Zsolt, a központ vezetője.

A Simonyi Üzleti – és Gazdaságfejlesztési Központban évente háromszor indítanak úgynevezett inkubációs programot, ősszel, tavasszal és nyáron. A csapat tagjai előzetesen elbeszélgetnek a jelentkezővel, és ha úgy gondolják, beleillik a programba, akkor díjmentesen részt vehet a tizenegy- vagy négyhetes csapatmunkában.