Körbemehetünk a pécsi városfalon!

További fejlesztések lehetnek a pécsi városfalon: az egyedülálló műemlék nyugati, északnyugati részét a tervek szerint sétánnyal bővítenék, így a városfal jelentős szakaszon bejárható lehetne. Az elmúlt években több fontos lépés is történt már, hogy még jelentősebb turisztikai attrakció lehessen a városfal.

hirdetés

Ahogy a rómaiak sem állnak meg naponta a Colosseum vagy a Szent Péter-bazilika előtt, úgy a pécsiek is elautóznak vagy elsétálnak a városfal mellett, s általában nem is gondolnak rá, milyen különlegességet látnak. A pécsi városfal ugyanis egyedülálló, hazánkban gyakorlatilag ilyen hosszú középkori fal máshol nincs, s Európa-szerte is ritkaság, hogy ekkora területen bejárható, megnézhető az egykori védmű.

barbakán, várfal, hl01
A Barbakán is megszépült

Lépésről lépésre szépült meg

A városfal sokáig nem volt látható, a hatvanas években bontották ki a környékbeli házak “fogságából”, de állapota az évtizedek során leromlott. Az elmúlt években azonban több fejlesztés is történt. Először a világörökségi helyszínek fejlesztése során nyitották meg 2008-ban az északi várfalsétány egy részét a Dóm Kőtár és a szabadtéri színpad közötti területen. Ezzel egy időben a városfal nyugati részén a korábban épített külső lépcsősort visszaadták a turistáknak és a pécsieknek, valamint megszabadították a bozótostól a nyugati várfalsétányt. Ott jött létre Pécs új közparkja, sőt, vendéglátóegységek is láttak fantáziát az egyedülálló miliő miatt a területben. A következő nagy beruházás 2014 tavaszán zárult, amikor megnyitották a Középkori Egyetemet a székesegyháztól északra eső területen. Ezzel együtt pedig birtokba vehették a turisták és a pécsiek a város valószínűleg legmeghittebb parkját a Középkori Egyetem mögött. Ugyancsak 2014-ben, de az év második felében újították fel a Barbakánt, a körbástya gyilokjáróját és a csapóhidat.

barbakán, várfal, hl06
Az elmúlt években sok munka folyt

Újabb komoly program indulhat

Lapunk értesülése szerint a fejlesztések a jövőben sem állnak meg, ugyanis, ahogy azt Páva Zsolt polgármester korábban bejelentette, a tervek szerint a megmaradt városfal jelentős részén, a nyugati-északnyugati szakaszon sétányt alakítanának ki. A tervezés már zajlik, és a források felkutatása is megindult. Nem kizárt, hogy fejlesztési pénzeket tud majd igénybe venni Pécs erre a célra. Az eddigi munkálatokat elnézve azonban szinte biztosra vehető, hogy az újabb beruházás még vonzóbbá teszi a különleges műemléket a pécsiek és az idelátogató turisták számára.
 
A tatárokkal kezdődött minden
Ahogy sok magyar településen, úgy Pécsen is a tatárjárás után indult el a falépítés, tulajdonképpen a Püspökvár külső védvonalaként – a kutatások szerint a várhoz két ponton csatlakoztatva, azaz a várfal és a város fala bizonyos helyeken úgymond összeért. A püspökvár délnyugati sarkán épült meg a Barbakán, ami egy körbástya, és újabb katonai védelmi egységként szolgált. Korábban úgy tűnt, hogy Kinizsi Pál idején készült az 1400-as évek végén, de valószínűbb, hogy a 16. században építették.