Megint egy nagyon jó kis évad jön!

A 2016/2017-es évad is bővelkedni fog páratlan darabokban, nagy sikerű előadásokban a Pécsi Nemzeti Színház Évadajánlója alapján. A társulat várhatóan maradéktalanul kiszolgálja majd a pécsi közönséget. A külső-belső restaurációk is befejeződnek, és az épület már statikailag kifogástalan állapotban adhat otthont az előadásoknak.

hirdetés

A pécsi színház műsorra tűzi Woody Allen Játszd újra, Sam! című vígjátékát és Giuseppe Verdi Macbethjét, a Pécsi Balett színre viszi Ken Kesey Száll a kakukk fészkére című művét, Vörösmarty Mihály Csongor és Tündéjét decemberben mutatják be a nagyszínházban – hangzott el a Pécsi Nemzeti Színház évadnyitó sajtótájékoztatóján.

Ezeket a darabokat is láthatja a közönség
Bemutatják még Eisemann Mihály, Zágon István és Somogyi Gyula Fekete Péter című operettjét, a Meseautó című zenés vígjátékot és Reginald Rose bűnügyi játékát, a Tizenkét dühös embert is. A kamaraszínházi produkciók között szerepel Szűcs Zoltán Addikt című művének színpadi változata, amelynek ősbemutatóját októberben tartják. Műsorra tűzik még Bertolt Brecht A szecsuáni jólélek című színpadi játékát, valamint Anders Thomas Jensen Ádám almái című filmjének színpadi adaptációját. A kaposvári Csiky Gergely Színház Bagossy László mesejátékával, A sötétben látó tündérrel vendégszerepel októberben Pécsett.

Rázga Miklós, a színház igazgatója kiemelte a bérletes nézők szerepét, hiszen nagyon fontos bevételi bázist jelentenek, az utóbbi évben 30%-al emelkedett a számul. Sokatmondó adat az is, hogy a tavalyi kihasználtság 95%-os volt.

Újdonságként több bérlettípust is bevezettek, gyermek-, és kiskamaszbérletek is vannak már, és Eck Imre nevét is viseli egy belépőcsomag.

Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója az évad első eseményét, a szeptember 27-től október 3-ig tartó X. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót mutatta be.

színház évadnyitó, hl04
Páva Zsolt és Bódis József, a PTE rektora megváltja bérletét az új évadra

– Szerencsés helyzetben van Pécs közönsége, hiszen a legújabb darabokat helyben tudja majd megtekinteni, ráadásul a legnagyobb, legjobb társulatok hozzák el ide, az egész országból – mondta Vincze.

Az igazgató szerint jobb helyet az esemény nem is lehetett volna találni, hiszen a kultúra városában nagyon helye van egy ilyen programnak.

Rázga és Vincze is arról számoltak be, a 2016/2017-es évadban a Pécsi Nemzeti Színház, a Pécsi Balett, és a Pannon Filharmonikusok kapcsolata szorosabbra fűződik. Jól példázza ezt a Pécsi Balett sanghaji útja, ahová Bartók Csodálatos Mandarinját viszik a Pannon Filharmonikusokkal, Vincze Balázs által koreografálva, Kocsis Zoltán vezényel majd. Később ugyanezt az előadást Bogányi Tibor vezényli majd a Kodály Központban.

színház évadnyitó, hl03
Páva Zsolt és a színház vezetői: Rázga Miklós, Gulyás Dénes és Vincze Balázs – jól működő triumvirátus

Mindezek mellett az új évadra részben a megújul a teátrum épülete is.  Páva Zsolt polgármester ennek kapcsán elmondta, szeptember elejére elkészül a nagyszínház födémszerkezete, a díszletraktár munkálatai még folynak, de várhatóan október közepén már azt is használatba vehetik.

színház évadnyitó, hl01
Végéhez közelednek a felújítási munkálatok

Az önkormányzat 68 millió forintos „gyorssegélyt” különített el a felújításokra tavaly, mikor egy átfogó műszaki vizsgálat során kiderült, hogy statikailag több ponton is sürgős a szerkezet megerősítése. A Pécsi Nemzeti Színház épületét utoljára 1980-ban újították fel teljesen, így igencsak ráfért a kozmetikázás. Több helyen tartószerkezeti problémákkal küzdött. Ugyan 2009-ben megerősítették a főhomlokzatot és a kőerkélyt, belül a nézőtér feletti kupola, a zenekari árok boltozata és egy díszletraktár még problémás maradt.