Sivatagi por lepte el Pécset

Afrikai eredetű port hozott magával a szél. A hazánkat éjjel elérő mediterrán ciklon a Szaharából kaphatta fel azt a port, ami éjjel az esővel Pécs és térségében hullott le.

hirdetés

Több mint 2000 kilométert utazhatott a mediterrán ciklonnal az a por, ami éjjel esővel hullott le Pécsett. A pogányi meteorológiai állomás munkatársa kérdésünkre elmondta, éjjel 7 milliméternyi csapadék hullott, amivel együtt érkezhetett meg a kosz.

afrikai por (1)

Bötkös Tamás meteorológus hozzátette, évente 2-3 olyan alkalom van, hogy egy-egy ciklon az Afrikában felkapott port idáig elhozza. Előfordult már olyan is, hogy annyira sok koszt hozott egy ciklon, hogy a havat is megszínezte. A szakember ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a pontos adatok megállapításához laboratóriumi vizsgálatok szükségesek.

afrikai por (3)

Jelenleg a Földközi-tenger nyugati medencéje felett helyezkedik el a mediterrán ciklon középpontja, amely fokozatosan kelet felé helyeződik át. Ennek előoldalán továbbra is nedves, de már enyhébb légtömegek érkeznek a Kárpát-medence fölé. A ciklon hatására hétfő estig sokfelé jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás, zömmel esővel, kisebb körzetekben vegyes halmazállapotú csapadékkal.