Skandináv hímes tojás is érkezett a ZSÖK pályázatára

Nagy sikerrel zárult a Nemzetünk Hímes Tojásai 2021. felhívás, amelyet a Zsolnay Örökségkezelővel (ZSÖK) együttműködve Mosonyi Éva tojásíró népi iparművész indított el. Összesen 9 országból érkeztek fotók a kézzel készítette húsvéti alkotásokról – számolt be a ZSÖK sajtóközleménye.

hirdetés
Uránia Mozi

A vártnál is több, szám szerint 379 hímestojás tenyérben tartott fotója érkezett be a Nemzetünk Hímes Tojásai 2021. felhívásra a Zsolnay Örökségkezelőhöz. A képeket online formában és valós kiállításon is megcsodálhatja majd a közönség.

Összesen 9 országból (Ausztria, Németország, Románia, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna és Magyarország) érkeztek fotók, és készítők között pedig akadtak fiatalok és idősek, nők és férfiak egyaránt. A legfiatalabb jelentkező 3,5 éves, a legidősebb pedig 91 éves volt. A beérkező hímes tojások közül 225-öt hagyományos technikával írtak, míg 154-et más, szabadon választott díszítési modot alkalmazva készítettek.

– A pandémia időszakában a négy fal közé kényszerült magánembereket, családokat, közösségeket szólítottunk meg, hogy készítsék el idén is saját hímes tojásaikat – mondta Mosonyi Éva, a felhívás ötletgazdája. – A cél az volt, hogy a kézműves tevékenységben találják meg az alkotás és a társas együttlét örömét, s lélekben is készüljenek a húsvéti ünnepre. Az elkészült hímes tojásokat vegyék kézbe és fotózzák le, ezzel is jelezve a kéz alkotó erejét.

A pályázat mindemellett nemzeti összetartásra is kiemelt figyelmet fordított, a koronavírus okozta nehéz időkben, határokon innen és túl.

A beérkezett alkotások fotói nagypéntektől április 16-ig lesznek láthatók a Zsolnay Kulturális Negyed Pirogránit udvarán, az E78-as épület üvegablakain keresztül. Egyúttal egy online tárlat is készül a www.zsolnaynegyed.hu és a www.facebook.com/nemzetunkhimestojasai oldalon: szintén péntektől lesz elérhető az a két virtuális fotóalbum, amelyek a hagyományos és a szabadon választott kategóriákban készült alkotásokat mutatják be.