Societas: londoni iskolát a magyar gyerekeknek!

Már egy 2015-ben is felmerült kezdeményezéssel állt elő a Magyar Szocialista Párt, és annak ifjúsági szervezete a Societas. Londoni magyar iskolát szeretnének állami támogatásból – mondták el Pécsen. 

hirdetés

Az MSZP sajtótájékoztatóján a londoni magyar gyerekek oktatásáról volt szó, arról, nincs szabadidejük, hiszen hétköznap angol, hétvégén magyar alapítványi iskolákban tanulnak.

A Societas helyi elnöke, Csaba István úgy fogalmazott, Londont szokás Magyarország legnagyobb városai közé sorolni az ott élő magyar lakosság száma alapján, ez pedig körülbelül százezer főre tehető. A kivándorlók többsége nem a közeljövőben való visszatérés szándékával megy ki – mondta.

Ha az ott élő magyarok gyermekeiben nem lesz meg a kellően erős identitás, egy egész generációt veszthet el társadalmunk.

A Societas kezdeményezi egy állami fenntartású londoni, angol-magyar kéttannyelvű iskola felállítását, ahol a kivándorolt szülők gyermekei a magyar állam által finanszírozva járhatnának.

Egyébként az MSZP ifjúsági szervezete ezzel az ötlettel tulajdonképpen másfél éve már előhozakodott, pontosan 2015 júliusában. Akkor kihirdették, társadalmi vitát indítanak, így most,  2016 végén el is indulhat egy online petíció.