Nem csak álláskeresőknek, minden munkavállalónak hasznos az a lista, amit a PecsAllas.hu állított össze a munka világával kapcsolatban. Az üzleti szféra szárazabb ismertetésétől egészen a diák- és kiegészítő munkákig, minden megtalálható, kifejezetten Pécsre adaptálva. A számos kis írás közül szemezgettünk, szemügyre véve a legérdekesebbeket, tele tanácsokkal.

Miért jó Pécsen dolgozni a főváros helyett? Helyénvaló a kérdés, hiszen tényleg sokan Budapestre esküsznek a több és jobb anyagi lehetőségek miatt. Viszont Pécsen előnyt jelent a nagyobb ismeretségi kör, hiszen könnyebb kialakítani egy „szakmai hálót” ha segítségünkre vannak barátaink, ismerőseink. A megélhetés is olcsóbb itt, a környezet is nyugodtabb. Nem utolsósorban a város szabadidős tevékenységek tömkelegét kínálja.

A nyugdíjasok is egyre szélesebb körben vállalhatnak munkát, már külön szövetkezetek foglalkoznak velük. Hazánkban a nyugdíjkorhatár 2020-tól 64 és fél év. Ezután is fontos viszont a foglalkoztatásuk az aktívabb életvitel érdekében. A jellemző foglalkozások a takarító, konyhai kisegítő, eladó, gondnok. Mind a munkavállaló, mind a munkaadó számára előnyös a nyugdíjas munkaerő. A nyugdíjasoknak a bruttó bér után kedvezményes az adózás, csak az SZJA 15 százalékát vonják le. A munkaadónak pedig csak a ténylegesen ledolgozott munkaórát kell kifizetnie.

A nyelvtanulás számos előnnyel jár. A munkaerőpiacon nem csak az idegen nyelvi tanári pozíciók kelendőek, egy felsőfokú nyelvtudással számos nagyvállalatnál el lehet helyezkedni, különórákat lehet hirdetni tanulók számára.

A nyelvtanulásból csak profitálni lehet

A médiaszakemberekre és a marketingesekre egyre nagyobb szükség van. Ahogy az online térben egyre inkább jelen vannak a kisebb-nagyobb vállalkozások, úgy van szükség a hozzáértőkre, hogy a lassan alapvetővé váló Facebook, Instagram, YouTube csatornákon népszerűsítse az adott cég tevékenységét. A lényeg a jó kommunikáció megteremtése a „fogyasztókkal”. Erre a célra hivatott a marketinges, a szövegírói, a grafikusi, az újságíró-riporteri, tv-s munkatárs.

Nem könnyű gyakornokként dolgozni, az első időszakban fontos megmutatni, mire is vagyunk képesek. Sokan keresnek olyan kezdő, fiatal munkaerőt, akivel hosszú távra tudnak tervezni, aki beváltja a hozzá fűzött reményeket. Sok jó tipp van, amivel megkönnyíthető a beilleszkedés: ismerjük meg a céget, merjünk kérdezni és feladatot kérni, alakítsunk ki jó kapcsolatokat és persze folyamatosan tanuljunk.

Még számos érdekes témát találunk egyazon oldalon: online pénzkereseti lehetőségek, „okos irodák”, pécsi kkv-k és multik kapcsolata, hiányszakmák 2020-ban, autós állások a vezetés szerelmeseinek, vendéglátós munkák.

A PecsAllas.hu oldalon az egyes témákhoz számos olyat linket is mellékelnek, ahol bővebben is lehet tájékozódni, az éppen kapcsolódó pluszinfók érdekében.

hirdetés

Hirdetés