Soha nem látott fotók kerülhetnek elő pécsi értékekről

Pécsnek nem csupán olyan értékei vannak, amelyekről mindenki hallott már szerte az országban. A város és a pécsiek életét átszövő szellemi, alkotott, vagy épp természeti kincsei ugyanis ott bújnak meg a mindennapjainkban. Ezekre az értékekre pedig oda kell figyelnünk, és meg kell osztanunk őket másokkal is. Épp ezért a város és a Pécsi Értéktár Bizottság fotópályázatot hirdet azoknak a lelkes alkotóknak, akik be szeretnék mutatni, hogy számukra mi az, ami Pécsen értéknek számít.

hirdetés

Egyre csak bővül azoknak a pécsi és Pécs környéki értékeknek a listája, amelyeket a 2013 óta működő Pécs Értéktár Bizottság gyűjt össze. Az Értéktárba nem csupán az olyan magától értetődő pécsi kincsek kerülnek be, mint a például a hungarikummá vált Zsolnay-porcelán és a pécsi kesztyű, hiszen az évek során Pécs értékeinek választották már a Pécsi Gyermekotthonban alkalmazott, népszokásokra épülő pedagógiai modellt, a Mecsek Táncegyüttest, a Misina Néptáncegyüttes és Táncszínház gyermektáncmozgalmát, Pécsi Géza “Kulcs a muzsikához” zenére alapozott nevelési metódusát, a bánáti bazsarózsát, a Nyugat-Mecsek karsztjelenségeit, a mecseki zergevirágot, valamint a Jakab-hegyet és a pálos kolostort is.

Pécsnek vannak sokak számára ismeretlen értékei is
Pécsnek vannak sokak számára ismeretlen értékei is

A lista folyamatosan bővül, mondta Őri László, Pécs alpolgármestere szerdai sajtótájékoztatóján, ahol Decsi Istvánnal, a Pécsi Értéktár Bizottság elnökével közösen jelentették be, hogy az önkormányzat és a bizottság közösen meghirdet egy olyan fotópályázatot, amelynek célja, hogy a pécsiek figyelmét a fotókon keresztül hívja fel olyan szellemi, épített, vagy épp természeti javakra, amelyek közel sem szembeötlőek, mégis rengeteget adnak hozzá a város életéhez, meghatározzák azt.

Nádor Judit, Zsolnay4
Sok-sok minden kerül még a Zsolnay-porcelán mellé

Decsi István elmondta, a „Pécsi érték nekem” című fotópályázaton belül három kategóriában nevezhetnek profi és amatőr fotósok. Értelemszerűen küldhetnek be fényképeket, külön kategóriában versenyeznek a fotómontázsok, és lesz egy tinédzser kategória is, amelynek célja az, hogy a fiatalok körében is népszerűvé váljon a Pécsi Értéktár Bizottság munkássága, és hogy az ifjú pécsieket is arra motiválják, hogy nyitott szemmel járják a várost, igazi, egyedi, pécsi értékek után kutatva.

A fényképeket és montázsokat november 15-ig várják a Városházának címezve (7621, Pécs, Széchenyi tér 1.).

A pályamunkák értékelése november 30-ig történik meg, az arra érdemes alkotásokból pedig egy kiállítást is rendeznek majd.