Sok gyerek tűnik el Pécsett is

Közeledik az Ezer lámpás éjszakája, az eltűnt gyerekek világnapja. Ezen a napon az elkóborolt fiatalok problémájára hívják fel a figyelmet. Pedig a téma egész évben aktuális, hiszen Pécsről is sok gyerek tűnik el. Jellemzően az intézetekből, nevelőotthonokból lógnak meg.

hirdetés

Május 25. az eltűnt gyerekek világnapja. Ez alkalomból idén is megrendezik Pécsett az Ezer lámpás éjszakáját. A baranyai megyeszékhelyen is sok gyerek tűnik el hosszabb-rövidebb időre. A Pécsi Rendőrkapitányság adatai szerint 2010-ben 57, 2011-ben 65, 2012-ben pedig 47 gyereket kellett keresniük. Lapunkat azonban arról tájékoztatták, hogy az említett időszakban eltűntként jelentett fiatalok mindegyike megkerült, gyermekrablásról pedig egyáltalán nem érkezett bejelentés.

Ezt a világnapot hivatalosan 2004 óta tartja az ENSZ, egy New Yorkban eltűnt kisfiú, Etan Patz eltűnésére emlékezve. Ő volt az első, akinek tejesdobozra került a fényképe, hogy ezzel könnyítsék a nyomozást. De újabban már Magyarországon is találkozhatunk italos kartonra nyomott fotókkal, amelyek eltűnt fiatalokat ábrázolnak: az Ezer lámpás éjszakája nevű projekt szervezői ugyanis 2011 óta igen aktívan munkálkodnak hazánkban.

Jellemzően intézetekből, nevelőotthonokból lógnak meg

Kampányuk fontos eleme a május 25-én megtartott egész napos eseménysorozat, amelynek keretében az ország több pontján – köztük Pécsett, a Kossuth téren is – koncertekkel és családi programokkal igyekeznek felhívni a figyelmet az eltűnt gyerekek problémájára. A műsor leglátványosabb elemeként pedig országszerte több ezer lufit engednek egyszerre a magasba, hogy azok a gyerekek, akik távol vannak az otthonuktól, ne feledjék: hazavárják őket.

– Az eltűnt gyerekek nagy része intézetekből, lakásotthonokból és nevelőotthonokból távozik engedély nélkül. Jellemzően azokhoz a rokonaikhoz mennek, ahonnét a hatóság korábban állami gondozásba vette őket – vélik a rendőrök.

De mit kell tenni, ha eltűnik a gyermekünk? A Pécsi Rendőrkapitányság tájékoztatása szerint a szülő feladata az, hogy a felügyeletére, gondozására bízott gyermek felkutatásáért mindent megtegyen. Először a rokoni, baráti, ismeretségi körben kell kérdezősködni, ám ha ott sem tudnak róla semmit, akkor haladéktalanul értesíteni kell a rendőrséget.

  • re Realista Rudi

    Mi van Rudi, elmentek otthonról?

  • Realista Rudi

    Az ilyen kölykök többsége jobban jár, ha eltűnik, máskülönben nézhetné, ahogy a szülők egész nap isznak, testvérkéket csinálnak vagy verik egymást. Az ilyen családokban felnövők általában szüleik rossz szocializációs mintáit követik és ugyanolyan szörnyű, primitív viszonyokat teremtenek a saját gyerekeiknek, mint amilyenek közt ők felnőttek. Akkor már inkább rabolják el őket, onnan talán van esély kiszabadulni és saját lábra állni.